Делят кръчмите за пушачи и непушачи

Най-доброто от печата

31-05-2013, 06:51

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Световната здравна организация моли правителствата за защитни мерки

Кръчмите и баровете да се разделят на заведения само за пушачи и само за непушачи. Такива промени в Закона за здравето подготвят депутати от БСП и ДПС, съобщиха вчера за "Труд" правителствени източници.

Междувременно "Атака" вече внесе в парламента поправки в закона. Те предвиждат в заведенията за хранене и развлечения, които са по-малки от 70 кв. м, собственикът сам да реши дали в тях да се палят цигари или не. В по-големите кръчми пък ще се обособяват помещения за тютюнджиите. "Атака" предлага зоните за "пушачи" и "непушачи" да се отделят с въздухонепроницаеми врати. А в заведенията на нощен режим заграждения няма да са необходими.

Вероятно предложенията на БСП и ДПС ще бъдат гледани заедно с тези на "Атака" и депутатите трябва да решат дали да подкрепят краен или смесен вариант за връщане на пушенето в заведенията. Неоспоримо е, че малките заведения ще бъдат само или за пушачи, или за непушачи.

За либерализирането на режима потвърди още в първите минути след като се закле като здравен министър д-р Таня Андреева. Вчера, ден по-късно, тя заяви в парламента, че от самото Министерство на здравеопазването няма да излезе предложение за отпадане на тоталната забрана за закрити обществени места. "Но Народното събрание ще има последната думата", каза д-р Андреева. Самата тя като непушач и здравен министър била против.

Новината за разделянето на кръчмите дойде точно в навечерието на 31 май - Световния ден без цигарен дим. По този повод вчера Световната здравна организация (СЗО) се обърна към всички правителства по света, че ако те не предприемат необходимите мерки, до 2030 г. преките жертви на тютюна биха нараснали от 6 млн. души годишно на 8 млн. СЗО подчертава, че тютюнопушенето е първата и най-голяма причина за смърт в световен мащаб.

У нас пушачите са около 3 млн. души.

В ЕС тоталната забрана за пушене на закрито първа през 2004 г. въведе Ирландия, последваха я Швеция, Испания и Великобритания. В останалите държави мерки има, но са в различна степен. Ние приехме ограничителния режим на 1 юни м.г.