Евророма против преподаването на майчин език

Той трябва да се учи в семейна среда иначе следва изолация, заявиха от организацията

Евророма е категорично против изучаването на майчиния език в училищата, като според тях той трябва да се учи само във фамилна среда. Това заявиха от организацията в декларация до медиите.

 

Според Евророма всяка друга форма на фигурирането му в учебните заведения ще създаде "предпоставки за изолацията на ромската общност, която е сериозен проблем за България." По тази причина те настояват категорично предмета да не присъства като ЗИП в програмата на Министерството на образованието и науката.

 

Декларацията се появи като отговор на последните събития в страната около назначаването на спортната министърка Мариана Георгиева.

 

Bulgariautre.bg припомня, че Георгиева заяви по време на предизборната кампания на ДПС, че една от основните цели, които ще следва е децата да ходят на училище и в чантите освен учебника по български език, да си носят и този по майчин.

 

Изказването предизвика противоречиви реакции сред политическите среди – очаквано, Волен Сидеров отказа да подкрепи правителство, в което има министър, който ще се бори за изучаването на турски език в училище, докато Лютви Местан застана в подкрепа на Георгиева с думите, че няма нищо лошо един политик да подкрепи едно изконно човешко право.