Евродепутат сезира ЕК заради проблема с превозвачите

До три седмици се очаква отговор от Комисията

Българският евродепутат от ДПС/АЛДЕ Метин Казак е изпратил писмен въпрос до Европейската комисия за проблема с българските превозвачи. Той констатирал, че напоследък проблемите между България и Турция в транспортния сектор са се изострили с налагането на ограничения за българските превозвачи.
"Въпросите ми бяха свързани с все още съществуващите рестрикции и квотни ограничения в търговията между Турция и Европейския съюз, които предизвикват тези проблеми. Те и подтикват едната или другата страна да предлага нетарифни мерки и ограничения пред търговията със съответната страна”, заяви евродепутатът. Той попитал какво мисли да предприеме Европейската комисия за отпадането на тези нетарифни пречки, бариери и ограничения, и дали смята да използва пълноценно механизма за разрешаване на спорове към Митническия съюз.

"Надявам се да бъде конструктивен и да даде реален отговор. Да начертае път за ангажимент на комисията за решаването на този проблем”, каза Казак пред "Фокус".
Европейската комисия трябва да изпрати своя отговор до три седмици след отправянето на въпроса.

Най-големите браншови организации в автомобилния транспорт АЕБТРИ, БАСАТ и СОАТ пък поискаха среща с министъра на транспорта Данаил Папазов.

Копие от писмото до Министерството на транспорта бе изпратено и до "Фокус". В него се посочва, че на 27 май 2013 г. в Истанбул се проведе среща между Асоциацията на международните превозвачи на Турция (УНД) и Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ). От българска страна присъстваха и ръководителите на двете най-големи браншови организации - Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) и Съюза на организациите от автомобилния транспорт (СОАТ).
"Бихме желали в удобно за Вас време да Ви запознаем с подробностите, с нашата позиция и неподписания протокол. Считаме, че със спешното Ви информиране ще получите реална представа за проблемите и исканията на българската страна и ще направите необходимото за своевременното им решаване", пише в писмото на организациите.
От асоциациите уверяват, че правят всичко възможно, за да не се стигне до нови протести, за които голяма част от превозвачите настояват.