Нели Крус премахва роуминга в Европа

Еврокомисарят ще представи законопроект и за намаляване на таксите за разговори и използване на интернет през мобилния телефон

Еврокомисарят по новите технологии Нели Крус обяви в реч пред Европейския парламент намерението си да премахне чрез закон роуминга в Европа през 2014 г., предаде БГНЕС.

 

Във връзка с изборите за ЕП през май 2014 г. "искам да покажем на гражданите, че ЕС има влияние върху живота, че приспособихме правилата към техните легитимни очаквания", заяви Крус пред евродепутатите. "Искам да можете да се обърнете към вашите избиратели и да им кажете, че сте успели да сложите край на таксите за пътуване", каквато представлява и "роумингът" - допълнителното заплащане, прилагано от мобилните оператори за използването на мобилен телефон, смартфон или таблет в чужбина.

 

Крус ще предложи през юли законодателен пакет, включващ и разпоредби за гарантиране на свободен достъп на гражданите до интернет, осугурявайки неутралността на мрежата. Пакетът ще включва и други разпоредби за борба с кибер престъпността, като целта е той да бъде приет от Европейския парламент и от Съвета около Великден 2014 г., т.е. преди изборите за ЕП. Така пакетът ще може да влезе в сила през 2015 или 2016 г., заяви говорителят на Крус Райън Хийт.

 

"Пазарите трябва да работят, апаратите трябва да работят, мрежите трябва да работят и инвестициите трябва да се правят. Не можем да си позволим да запазим многобройните и изкуствени препятствия, които съществуват в момента", посочи още еврокомисарят в изказването си.

 

Върху тарифите за роуминг в Европа вече беше поставен таван от максимум 70 евроцента за мегаоктет при търсене на данни чрез интернет, който ще влезе в сила от 1 юли 2014г. От същата дата максималната цена ще бъде 19 евроцента за входящо и 6 евроцента за изходящо обаждане и за есемес-и.