До 15 години затвор за нападение над лекари

Гласуваха единодушно 4 законопроекта за инкриминиране на нападенията над медицински лица

Народните представители приеха единодушно на първо четене 4 законопроекта за промени в Наказателния кодекс, с които се криминализират нападенията върху лекари.

Законопроектите са аналогични по своето съдържание. В тях се предвижда защитата на медицинските състави да бъде приравнена на тази на съдии, прокурори и следователи. За причиняване на тежка телесна повреда при тези категории длъжностни лица наказанието е от 5 до 15 г. затвор, при средна - от 3 до 10 г., а при лека от 1 до 5 г..  При нападение над обикновени граждани наказанията са съответно от 3 до 10 г., до 5 г., до 2 г. и до 6 месеца или пробация.

Предложение за вдигането на степента на защита на медицинските специалисти беше направено още през 2011 г., но тогава депутатите отхвърлиха промените, заради становище на Правна комисия, че те не са необходими. През май 2012 г. 41-ото Народно събрание също гласува на първо четене изменения, с които се криминализира нападението върху лекари. Това се случи след масиран обществен натиск заради пореден случай на насилие над лекар в Стара Загора.

Приетите днес 4 законопроекта за промени в Наказателния кодекс са поредния опит медицинските екипи да бъдат защитени от посегателства докато изпълняват служебните си задължения. До гласуването им отново се стигна след натиск. Преди три дни Българският лекарски съюз заплаши с национален протест  и спиране на работа във всички нива на медицинската дейност, ако до 15 юни не бъдат приети изменения в НК, които да инкриминират нападенията върху лекари. Действията им са в отговор на поредния случай на насилие срещу медицински екип. През нощта на 24 срещу 25 май екип на Бърза помощ в София беше нападнат от пияни младежи, празнуващи бал. Медицинските специалисти били повикани заради 15-годишно момиче с алкохолно отравяне и над 4 промила алкохол в кръвта, което беше прието в "Пирогов". След инцидента бяха задържани шестима, но трима бяха освободени веднага. Останалите също се отърваха без каквато и да е мярка за неотклонение. От Софийският районен съд се оправдаха за решението си с грандиозни гафове на разследващите полицаи на процедурите за разпознаване.

Министърът на здравеопазването Таня Андреева изрази своето задоволство от гласуваните днес промени в Наказателния кодекс. "Моят призив е и към МВР и правораздавателните органи да се спазват тези промени в закона и тяхната работа също да доведе до резултат в най-кратък срок. Безспорно е, не само за българските лекари и медицински специалисти, но и за всеки гражданин, че трябва да има справедливост и правосъдие", заяви Андреева.

От своя страна председателят на Народното събрание Михаил Миков призова да не се прави законодателство по казуси.