Цветанов остава зам.-председател на ГЕРБ

прокуратурата поиска имунитета на бившия вице, заради скандала със СРС-тата

Цветан Цветанов остава заместник-председател на ГЕРБ. Това обяви председателят на партията Бойко Борисов след среща с лидерът на РЗС Яне Янев на фона на скандална случка, при която депутати от "Атака" излязоха отпред и започнаха да скандират "Горчиво!" срещу двамата лидери.

На въпрос за това, че прокуратурата е поискала имунитета на Цветан Цветанов, Борисов заяви: "Да видим какво са поискали прокурорите, нека ги оставим да работят. Цветанов си е дал имунитета, така че днес ще го потвърди, и ще можем да преценим мотивите и да видим с какви мотиви е повдигнато обвинение".

Държавното обвинение смята, че Цветан Цветанов, в качеството си на министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал директорите на СДОТО-МВР Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления по чл.387 ал.2 от НК. Този извод на прокуратурата се обосновава и с оглед задълженията на министъра на вътрешните работи по да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС.

По време на изявлението на двамата народните представители от "Атака" не спряха да ги репликират. На подвикванията от националистите Борисов рязко реагира: "Бойко ще викаш на чичо ти!", което предизвика смях сред медиите.

Лидерът на ГЕРБ призова от "Атака" да подкрепят подписката на Янев срещу тримата депутати, избрани от ДПС в София. Става дума за подписката на РЗС срещу трансфера, според тях, на около 51 000 гласа на изборите от Турция към София на наши изселници, с които са спечелени три депутатски места за движението. С това, в технологичен и правен план не са съгласни от РЗС.

След днешните разговори от ГЕРБ ще ги подкрепят в искането до Конституционния съд тези гласове да не бъдат признавани и да се касира избора на тези депутати от ДПС, според Борисов. Той обеща на новото правителство 100 дни толеранс, но Янев пък заяви, че от РЗС не дават такъв толеранс.