Цацаров поиска главата на Цветанов, чака се имунитета му

Политика

30-05-2013, 10:13

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цветанов се отказа от имунитета си

Искат днес имунитета на Цветанов

Ако парламентът даде разрешение, веднага ще бъде повдигнато обвинение

Днес в Народното събрание е внесено искане за даване на разрешение за започване на наказателно преследване спрямо Цветан Цветанов.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на влизане във Висшия съдебен съвет.

"Ако парламентът даде разрешение, или лицето се откаже от имунитета си по друг начин, ние веднага ще повдигнем обвинение, след което ще се внесе обвинителен акт", каза още ръководителят на държавното обвинение.

"Проверката показа още в самото начало, че липсата на какъвто и да е контрол над мобилните екипи за негласно наблюдение и подслушване е пълна предпоставка за извършване на нерегламентирани действия. Имам предвид – използването на СРС-та".
Цацаров обясни, че данни дали някой е извършвал незаконно подслушване биха могли да се получат само ако експертизата на паметовите устройства ги даде.

"Ние считаме, че това обвинение за нас е абсолютно доказано", обясни главният прокурор.

Държавното обвинение смята, че Цветан Цветанов, в качеството си на министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинени нему лица – директорите на СДОТО-МВР Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления по чл.387 ал.2 от НК. Този извод на прокуратурата се обосновава и с оглед задълженията на министъра на вътрешните работи по да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС. Според Наказателния кодекс "ако от деянието са настъпили тежки последици или то се извършва системно от началник към подчинен, наказанието е лишаване от свобода от 1 до 8 години".

Още в деня на откриването на новото Народно събрание Цветан Цветанов подаде заявление за сваляне на имунитета си.