Орешарски: Гледам на "Белене" като на икономика, а не на политика

За мен е най-важното да намалим безработицата, каза още министър-председателят

Гледам на "Белене" като на икономика, а не на политика. Повечето коментатори имат убеждение и коментират темата като политика.

Това каза министър-председателят Пламен Орешарски пред БНТ. Той посочи, че всеки икономически проект, ако има необходимост, следва да се гледа за неговата реализация.

"Изборът ни не е напълно свободен, има арбитражен иск за 2,5 млрд. лева. Не мога да преценя какви са шансовете на страната ни. Като видя дали по-старите анализи са актуални и към днешна дата, как са се променили анализите за ползване на електроенергия, като видя и иска, ще мога да внеса решение в парламента."

"Ако решим, че си струва, ще се борим и за инвеститор", обясни още Орешарски. Той допълни, че не се знае дали ще продължи реализацията на проекта, но бе категоричен, че пари от данъци няма да се влагат в "Белене".

Според Орешарски в енергетиката има много резерви и тя се нуждае от ребалнасиране както по отношение на енергийния микс, така и на всички участници с енергийната система. Първата задача ще бъде да се състави стабилизационен план, на който крайната цел ще е да не се повишават цените за крайния потребител. Орешарски заяви, че закриването на БЕХ е второстепенна по фискалност мярка.

"До няколко седмици ще има цялостен план за ребалансиране на икономиката, но твърдо имаме намерение да не допускаме по-високи цени за крайния потребител", заяви премиерът.

За мен е най-важното да намалим безработицата, която ни връща в 90-те години, каза още Пламен Орешарски. Той обясни, че амбицията е минималната работна заплата да се повиши до 450 лева, до края на мандата. За пенсиите, министър-председателят каза, че ще се опитат да възстановят така нареченото "швейцарско правило" - автоматично индексиране на пенсиите.

По повод отпадането на забраната за тютюнопушене на обществени места премиерът каза, че никога не е бил "за" крайностите.

"Тоталната забрана е крайност, която почти не може да се види в Европа – и в Германия, и в Англия, и във Франция има отделени места за пушене", каза той.

Като пример Орешарски посочи Летище София, което е единственото в Европа, на което няма нито едно място, където може да се пуши.

Общество се намира в състояние на дезинтегритет и една от първите задачи е да работим за по-голям интегритет и да стопираме нарастващата конфронтация, каза още министър-председателят Орешарски. "В интерес на обществото ни, няма да се съобразявам с интересите, на когото и да е", рече той и посочи хората от улицата като най-активната част от обществото, с която трябва да се води диалог.

Пламен Орешарски съобщи, че регионалните фондове ще си останат в регионалното министерство и допълни, че България почти е останала без проекти. Така че една от най-важните задачи пред новото Министерство за инвестиционно проектиране ще е да координира изготвянето на проекти.

За персоналната структура на Министерски съвет, Орешарски отново заяви, че е избирал министрите си по професионалните им качества.

Не чух сериозни съмнения в професионалните качества на нито един от министрите, включително и на г-н Тихолов, каза Орешарски.

Калин Тихолов беше сменен още преди да бъде предложен състава на МС.

На въпрос дали назначението на Цветлин Йовчев начело на МВР е съглашателство между БСП и ГЕРБ, премиерът категорично заяви, че е търсил професионалисти – някои от тях не са заподозрени в никаква политическа обвързаност, други са.

"Ако тръгнем категорично да отхвърляме хора, само защото преди време или на младини са работили за една или друга компания, няма да останат хора или трябва да са такива, които току що са излезли от студентската скамейка. За мен е важно в момента да нямат обвързаности и действията им за реализация на общите цели", каза Пламен Орешарски.