Светът: Избирането на Орешарски слага край на кризата

Свят

29-05-2013, 14:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Макар ГЕРБ да победи на изборите, тя не получи абсолютно мнозинство, необходимо за съставянето на правителство, отбелязват агенциите

След като Пламен Орешарски беше избран за министър-председател на България, световните медии също отразиха новината.

 

Безпартийният икономист Пламен Орешарски, подкрепен от социалистите и либералите, беше избран за премиер от българския парламент, съобщи Франс прес в кореспонденция от София. Избирането му на поста, гласувано със 120 гласа "за" и 97 "против" при 217 присъстващи депутати в залата. Това слага край на политическата и социална криза, започнала през февруари с протести срещу бедността, довели до оставката на правителството на Бойко Борисов.

 

Ройтерс също отбеляза, че гласуването на правителството слага край, поне засега, на политическата и социална криза.

"Българският парламент одобри ръководеното от социалистите технократско правителство на премиера Пламен Орешарски, слагайки край на политическата безизходица в най-бедната държава-членка на ЕС", съобщава агенцията в кореспонденция от София.

Новото правителство на малцинството беше подкрепено от социалистите и техните съюзници от ДПС, които заедно контролират половината от депутатските места.

53-годишният Орешарски, който е безпартиен бивш финансов министър, спечели поста, след като конкурентната партия ГЕРБ, свалена при протести заради ниския жизнен стандарт през февруари, не успя да си осигури достатъчна подкрепа, за да сформира кабинет.

 

Българският парламент избра на поста министър-председател на страната Пламен Орешарски, а също така одобри представеното от него ново правителство. На 12 май в България се проведоха предсрочни избори, след като бившият премиер Бойко Борисов подаде оставка на 20 февруари на фона на протести, които започнаха заради високите цени на тока.

Макар ГЕРБ, чийто лидер е Борисов, да победи на изборите, тя не получи абсолютно мнозинство, необходимо за съставянето на правителство. Президентът Росен Плевнелиев натовари с тази задача Социалистическата партия, която се нареди на второ място на изборите. Тя се коалира с други политически сили, отбелязва РИА "Новости".

Социалистите предложиха да се състави непартийно експертно правителство: на поста премиер беше предложен Пламен Орешарски – бивш финансов министър, който не е член на партия.

Постът на външен министър ще бъде зает от Кристиян Вигенин, министър на икономиката и енергетиката ще стане Драгомир Стойнев. Вътрешното министерство ще бъде оглавено от Цветлин Йовчев.