Над половината от българите в стрес на работното си място

Несигурността мъчи в най-много както у нас, така и в целия ЕС

Несигурността на работните места и постоянната реорганизация на труда са най-честите причинители на стрес, както за българите, така и за останалите граждани на Европейския съюз. Това показва проучване на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа.

Пред агенцията над половината от анкетираните български граждани (52%)  споделят, че случаите на стрес на работното място са много чести. Само 7% от съгражданите ни не се чувстват подложени на стресови ситуации, за 40% от работещите българи стресът е рядко явление.

Българите, които изкарват препитанието си с работа, която не е свързана с ръчен труд, са по-склонни да твърдят, че стресът на работното им място не е овладян  (54% срещу 40%). За 57% от работещите в България реорганизацията или несигурността на работните места са най-честите причинители за стреса на работа.
Следвани от неприемливо поведение като тормоз и заяждане(44%) и  голямото натоварване (43%).

Жените са по-склонни от мъжете да определят тормозът и заяжданията като основни причини за появата на стрес.

Българите изпитват по-малко съмнения към способността на по-възрастните служители да се приспособяват към промени на работното място, отколкото останалите граждани на държави-членки на ЕС. У нас, склонните на подценяват адаптивните възможности  на по-възрастните си колеги са 56%, а средно за останалите страни от ЕС процентът на скептиците достига 60%. Сънародниците ни, обаче, са по-склонни да смятат, че работещите, които прехвърлят 60-годишна възраст за по-малко продуктивни на работното от останалите си колеги. Това мнение споделят 44% от работещите в България спрямо 28%  за Европа, показва още изследването на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа.