Орешарски не се има за слънце, хвали го Станишев

Политика

29-05-2013, 09:44

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Той е символ на предвидима държавна политика и на нарастващите доходи на гражданите, заяви лидерът на БСП

Хората очакват управление, а не сеир или диктат. Това каза председателят на Коалиция за България Сергей Станишев, който представи кандидатурата на Пламен Орешарски за министър-председател. Важно е да се даде отговор на въпроса какво очаква България от нас и кой може да го направи. На парламентарните избори хората достатъчно ясно показаха, че искат промяна. Две трети от избирателите гласуваха за промяна. Хората искат ново правителство, работещо, с ясна програма, посочи Станишев.

Лидерът на БСП подчерта още, че днес не само икономиката, заетостта, доходите, са смазани, но самата българска държава е тежко разградена. "Държавата беше употребена за лични интереси, нужди и прищявки".

Сергей Станишев допълни още, че хората очакват министрите да са хора с биография. Пламен Орешарски е на 53 години, завършил е УНСС, магистърска програма Финанси и кредит. Той е доктор по икономика. Има допълнителни квалификации от САЩ. Той ръководи преговорите за уреждане на дълговите преговори на България. Всички споразумения редуцират размера на българския дълг и създават благоприятни условия за изплащането му. Пламен Орешарски е член на екипа, който въвежда валутния борд в България. Той е бил зам.-ректор на УНСС. Като министър на финансите има редица постижения.

Размерът на държавния дълг намаля на 14% по времето, когато е финансов министър, отбеляза Станишев и допълни, че предложеният от него за премиер е семеен и има син.
"Запознах се с Пламен Орешарски през 2005 г. Прави впечатление на сдържан, диалогичен и екипен човек. И нещо, което за мен е много важно, има чувство за хумор. Важно е за един държавник да не се приеме на сериозно и да не се има за краля-слънце. Като министър на финансите се доказа като човек с професионални качества", заяви Станишев. "Пламен Орешарски винаги намираше начин и средства да подпомогне даден сектор. Той е символ на най-добрите неща, които се случиха. Той е символ на предвидима държавна политика. Той е символ на нарастващите доходи на гражданите и на социалната ангажираност", заяви Станишев.

Преди той да представи кандидатурата на Орешарски за министър-председател, председателят на Народното събрание Михаил Миков прочете указа на президента, с който предлага на НС да избере правителство на Пламне Орешарски. Указът е издаден на 28 май 2013 г. Атанас Мерджанов от Коалиция за България направи процедурно предложение разискванията за избор на правителство да се предават пряко по националните радио и телевизия. Депутатите приеха това предложение. Гласуваха 141 депутати, като всички бяха за.