Русия и Израел се хванаха за гушите заради Сирия

"Русия ще продължи да доставя ракети на Дамаск", но "Израел "знае как да постъпи"

Доставките на съвременните руски зенитно-ракетни комплекси С-300 за режима в Дамаск са на път сериозно да обтегнат отношенията между Москва и Тел Авив.

Днес заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков обяви тези доставки за "стабилизиращ фактор" , който ще възпрепятства всяка чуждестранна интервенция в разкъсваната от гражданска война арабска страна.

"Ние смятаме тези доставки за стабилизиращ фактор и вярваме, че подобни постъпки ще възпрепятстват някои по-бурни (бел. ред. - чуждестранни играчи) да разглеждат сценарии, които да превърнат конфликта в международен, с участието на външни сили", заяви Сергей Рябков.

Изявлението му е по повод решението на ЕС да не удължи срока на оръжейното ембарго срещу Сирия.

Думите на Рябков предизвикаха мигновената реакция на Израел.

"Доставките още не са факт и се надявам да не се случат. Но, ако по нещастно стечение на обстоятелствата, те пристигнат в Сирия, Израел ще знае как да постъпи", предупреди израелският министър на отбраната Моше Яалон, цитиран от АФП.

Припомняме, че по-рано този месец въоръжените сили на Израел извършиха няколко насочени удара на територията на Сирия. Тогава Тел Авив обясни, че тези действия са предизвикани от опити за трафик на оръжия към ливанската шиитска групировка „Хизбулла”, чиито активисти воюват на страната на режима в Дамаск.

Различията между Русия и Израел се появиха малко след тези инциденти. Еврейската държава отправи критики към Москва за оръжейните сделки с Башар Асад, а руските власти се обявиха срещу нови израелски въздушни удари.