Болниците в страната се вдигат срещу насилието

Сред най-важните искания на протестиращите е инкриминирането на посегателство върху техните екипи

Приблизително 200 служителите на Спешна помощ в Смолян излязоха на символичен протест срещу насилието, предаде "Фокус". Вече втори ден всички работещи в болничното заведение участват в протеста, като носят лентички в подкрепа на колегите си от цялата страна.

"Абсолютно, напълно и безпрекословно подкрепяме протестите на колегите от Спешна помощ в страната, тъй като и при нас няма човек, който да не се е сблъсквал поне няколко пъти с такова насилие”, заяви д-р Чавдар Тарънски, който от 18 години работи в Спешния център в Смолян. По думите му лекарите и персонала в спешните центрове са обезверени и са в безизходица, тъй като нито едно от правителствата в страната не обръща внимание на проблемите им.

Д-р Тарънски сподели още, че с Асоциация за работещите в спешната помощ са дали срок до 15 юни, в рамките на който властите да реагират на исканията им.

"Ако до тази дата не се обърне внимание на проблемите, които поставяме години наред и не се решат, минаваме към ефективни стачни действия със спиране на работа”, категоричен е д-р Тарънски.

Сред най-важните искания на протестиращите е да имат статут като на полицията – да се инкриминира посегателството върху техните екипи.

"Все пак ние сме в една система, работим в една система 112 и в нея ние сме най-заетият персонал. Ние изпълняваме над 80% от работата в тази система, а сме най-низвергнати. Искаме точно това да бъдем защитени от закона и да се промени и категорията ни, наравно с тази на полицията, на гражданска защита и със служителите на 112”, категоричен е д-р Тарънски.

Протестни действия започват и служителите на Спешната помощ в Благоевград. Медицинската сестра от звеното Анка Димитрова обясни, че в знак на протест тя и колегите й ще носят ленти на гърдите, а на линейките ще пише "Не на насилието, ние протестираме”.

"Искаме с тези протести да постигнем категоризация на труда, уважение от хората и повишение на заплатите", заяви Димитрова.

По думите й протестите ще преминат мирно, без да се спира работата на спешните екипи. Но според медиците това може да се промени, като се стигне дори до излизане на улицата.

"Ще продължим дотогава, докато видим резултат", категорична е Димитрова.