"Атака" внесе законопроект за защита на медиците

Учителите също трябва да бъдат включването в групата на професиите, за които се изисква засилена защита

Днес "Атака" внесе в деловодството на 42-то Народно събрание законопроект за изменение на Наказателния кодекс с мотиви към него. Поправките, които партията предлага са с цел защита на медицинския персонал към Центровете за спешна медицинска помощ, както и на учителите, които са обект на чести нападения.

Чрез предложената поправка се разширява групата на служители на трудово правни отношения подложени на риск при изпълнение на служебните им задължения от една страна, и гарантира здравето и живота на същите от друга.

В мотивите са посочени няколко случая на насилие върху медицински лица.

В събота екип на Спешна помощ бе нападнат, докато изпълнява служебните си задължения в столичния квартал "Овча купел". Медиците бяха пребити от група пияни младежи, след като същите повикаха линейка за 15-годишната си приятелка, приета в "Пирогов" с 4,3 промила алкохол в кръвта.

Един ден след инцидента в София е пребит екип на "Спешна медицинска помощ" в Стара Загора. В началото на април навръх Професионалния празник на здравния работник нападнаха медици и в Троян.

Лекарите се вдигнаха на протест миналата седмица, настоявайки за наказание и затвор на всеки, посегнал на медицинско лице. Те се обявиха и за гласуване на измененията в Наказателния кодекс, които осигуряват защита на медиците при изпълнение на служебните им задължения.

Освен над медицински лица системен терор се осъществява и над учители, според мотивите. 

На 4-ти януари 2012г. младежи нанасят побой над учител по физкултура в двора на училище във Велико Търново. Две години по-рано, в Габрово е нападнат преподавател по история в Природо-матеметическата гимназия. Подобен е и един от случаите в Пловдив, където учителка по английски е нападната и малтретирана, а в последствие е заплашвана с убийство.  

Според "Атака" медици и учители заслужават да бъдат включването в групата на професиите, за които се изисква засилена защита.