Не успях да увелича заплатите на артистите, тюхка се Владо Пенев

На културните паметници, обаче, им е провървяло по време на служебното правителство, става ясно от отчета на министъра

"Не успях да увелича заплатите на артистите." Това призна известният актьор Владимир Пенев, докато отчиташе какво е свършил като служебен министър на културата.
Пенев обясни, че въпреки желанието му да го стори, след проведени консултации с  Министерството на финансите, е станало ясно, че пари за такова увеличение,  няма.
Владимир Пенев, обаче, отчете успехи в разпределянето на  делегираните бюджети за сценични изкуства.  Като успех той изтъкна и създаването на Обществен съвет с широко гражданско участие към Министерството на културата.

Управлението на служебното правителство се оказва благодатно за паметниците на културата.
Владимир Пенев посочи, че докато той е бил министър  България внесе  общо шест кандидатури за списъците на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство. Сключени са 20 договора за извършване на консервационни-реставрационни дейности на недвижими културни ценности и договори за проучване на средновековния град "Перперикон" , както и такива за изготвяне на планове за опазване и управление на църквата и тракийската гробница в Казанлък, съобщи още служебният министър.

"Пред завършване е индикативната листа за паметниците на културата. Това се прави за първи път в България и е изключително важно за опазване на паметниците на културата", подчерта Пенев. "Одобрена е програма на Министерството на културата за 32 милиона лев, идващи по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за консервация и възстановяване на паметници на културата и опазване на културното наследство", отчете още той.