Поскъпването на тока се отлага, щяло да бъде минимално

Минимално увеличение на сметките за електричеството, обеща шефът на ДКЕВР

Поскъпването на тока се отлага, докато новото правителство приеме поправки  в Закона за енергетиката. Това се разбра от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова.

От 1 юли 2013 г. няма да има решение за цените на електроенергията, а ще се изчака новият парламент да приеме поправки в Закона за енергетиката, които да регламентират нов модел на формиране на тарифите в енергетиката и от по-късна дата да се приеме промяна, която вероятно ще е към минимално поскъпване, заяви Харитонова.

"На практика ние вече излязохме от процедурата да се променят цените на електроенергията от 1 юли, но съм почти убедена, че първото нещо, с което ще се занимават депутатите, ще са промените в Закона за енергетиката”, каза тя.

Обикновено в края на май-началото на юни ДКЕВР излиза със свой проект за цените на електроенергията в следващите 12 месеца. Промяната в цените влиза в сила от 1 юли.
Миналата седмица Харитонова заяви, че според изчисленията на ДКЕВР покачването в сметките за ток трябва да бъде 16%. Тя успокои, че електроразпределителните дружества са искали фактурите за електричество да набъбнат с 40%.

Днес  Харитонова коментира, че след като парламентът приеме промени в Закона за енергетиката "ще има минимално увеличение" в цената на тока. Колко ще е това " минимално увеличение", обаче, не стана ясно.

Евгения Харитонова отново обяви, че само от заявките за зелена енергия се формират разходи за системата от 1.2 млрд. лв. за следващия ценови период. "Някой трябва да ги плати, а това сме всички ние плюс индустрията" заяви тя.

Председателят на ДКЕВР посочи още, че излизането на фирмите, ползващи ток средното напрежение, на свободния пазар от 1 юли, също е причина за увеличаване на цената на електричеството за бита.