БСП застана зад човек на Кирил Йорданов в битката за Варна

Изборите за кмет на морския град са на 30 юни

БСП ще заложи на кандидатурата на Христо Бозов за кмет на Варна на важните за града предсрочни избори на 30 юни. След предложение на варненските социалисти, Националният съвет на БСП одобри подкрепата си за Бозов с огромно мнозинство.

Битката за морския град се очаква да премине по двуполюсния модел - между БСП и ГЕРБ, посочват анализатори. За това ясно сочи проекта за кабинет, начело с Пламен Орешарски. В него попаднаха Данаил Папазов и проф. Анелия Клисарова, двама от сериозните опоненти на Бозов за кмет на Варна.

Според запознати с политическите процеси, БСП е жертвала две министерства, за да бъде разчистен пътят на Христо Бозов към кметското кресло. Зад кандидатурата на Бозов, който е определян за човек на Кирил Йорданов, е и излезлият от затвора Веселин Данов.

Този ход обаче дава сериозни шансове и на кандидата на ГЕРБ - Иван Портних. На парламентарните избори, заедно с Лиляна Павлова, той спечели вота за ГЕРБ в града.

Bulgariautre.bg припомня, че до изборите за кмет на морската ни столица се стигна след масовите протести срещу управлението на града в началото на годината, довели до оставката на дългогодишния кмет Кирил Йорданов.

Заместникът на Йорданов - Христо Бозов, бе избран за временно изпълняващ длъжността кмет в края на март, но месец по-късно бе отстранен от мнозинството на ГЕРБ в общинския съвет. Той обжалва решението с мотива, че противоречи на Закона за местното самоуправление и местната администрация.