Създадоха апарат, който за 5 секунди открива грип

Най-доброто от печата

28-05-2013, 07:35

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Изобретението външно наподобява лаптоп

Група специалисти от Токийския градски университет са разработили диагностично устройство, което е способно за пет секунди да определи, дали човек боледува от грип или друг вид остро заболяване.

Изобретението на японските учени външно наподобява лаптоп. За да преминеш изследването, трябва да си сложиш ръката върху специален панел и в течения на време да я оставиш неподвижна. При диагностика устройството използва три различни сензора и едновременно измерва температурата на тялото, пулса, а също така количеството вдишвания и издишвания. Диагнозата се поставя за 5-10 секунди, предаде БГНЕС.

Авторите на разработката подчертават, че новото устройство е много точно и трудно може да бъде заблудено, даже, ако високата температура бъде намалена с лекарства - 47 болни от грип вече са били тествани, след като са взимали силно действащи препарати. Въпреки това при 40 от тях заболяването е диагностицирано напълно точно по придружаващи симптоми.

Все още не се съобщава кога устройството ще се появи на пазара. От Токийския градски университет разчитат, че техният апарат ще бъде полезен при бързи медицински прегледи за пристигащи пътници на летищата.