Сестри и фелдшери на протест с лекарите

Най-доброто от печата

28-05-2013, 06:58

Снимка:

БиТиВи

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Парламентът да гласува наказания и затвор за всеки, посегнал на медицинско лице

Съсловните организации на медицинските сестри, акушерките, лаборантите, на фелдшерите и стоматолозите също ще спрат да работят наравно с лекарите, ако до 15 юни т.г. парламентът не криминализира нападенията над медицински екипи. Причината за вдигането на гилдията е апелът на председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов. Чрез "Труд" в понеделник той призова към ефективна стачка в системата, ако народните представители бързо не гласуват тежки наказания и затвор за всеки, посегнал на медицинско лице. Поредният случай на побой бе в нощта срещу събота. Пияни празнуващи опитаха да удушат д-р Красимир Йорданов от столичния филиал на Спешна помощ и биха придружаващите го сестра и шофьор.
Научавайки новината, съсловието настръхна. "Щом държавата не се интересува от нас, значи не сме нужни, тогава всички ние, дори и линейките, ще спрем да работим! И ще понесем последствията на ефективните действия", посочи д-р Райчинов, независимо че по закон спешната помощ няма право на стачка.
Защо се стига до подобни сблъсъци?
С годините разривът между пациентите и лекарите става все по-осезаем. Заради лимити в лечението и орязани бюджети лекарите се превръщат в счетоводители, чудейки се всеки ден каква клинична пътека да напишат, че са ползвали, за да покрият терапията на болните. Разбира се, има и изцяло фиктивни отчитания на дейност. За съжаление обаче съсловието така и не се изправи срещу "черните овце" в редиците си, както очакват пациентите.
Ако контролът над "своите" бъде затегнат, напрежението сред болните със сигурност ще падне. И не на последно място и добрите лекари няма да го отнасят заради недобросъветните си колеги.
Държавата също има своята огромна вина. От години отделя недостатъчни средства за сектора - 4 на сто от брутния вътрешен продукт при средно 8 на сто в страните от ЕС. А за жалост и тези 4% не отиват по предназначение, защото контролът е слаб. Много красноречив е и примерът, че от 10 г. се говори за закон за правата на пациента, но нито една власт досега така и не го гласува. Т.е. държавата въобще не я интересува гарантирани ли са правата на болните. Заради всичко това понякога пациенти и лекари са по-скоро врагове, отколкото да си имат пълно доверие един на друг. А само това е гаранция за успешното лечение.

Доц. СТОЯН МИЛАНОВ, директор на "Пирогов":
Постоянно сме обект на нападения

Много закъснели са заявките за криминализиране на нападението на лекари и медицинските екипи. Отдавна трябваше да се приложат профилактични мерки, защото проблемът не е от днес или от вчера.
Заради заложените дефекти в извънболничната помощ, ние, спешните лекари, трябва да ги коригираме. В България ние сме хората за всичко. Тези, които обслужват една дефектирала система, която е като каруца само с едно колело. Същото важи за спешните приемни отделения в болниците.
За съжаление в "Пирогов" постоянно сме обект на нападения. В спешното ни приемно отделение влизат с пистолети, стига се до физически саморазправи... А когато онзи ден видях в какво състояние е д-р Красимир Йорданов, аз самият се почувствах лично засегнат. Все едно и мен са ме били! Точно преди 12 г. и аз бях душен от близък на мой пациент. Защото му предавах недобра информация за здравето на неговия роднина. Травмата след това бе голяма. Лекарският съюз апелира към ефективни протести.
Стачките са прерогатив на работещите в "Пирогов", те трябва да решат дали да пристъпват към тях или не. Дори и за нападение на лекар да се влиза в затвор, аз много се съмнявам, че това ще се спазва. Общо взето - след дъжд качулка. В САЩ и ЕС, когато се подава сигнал за пациент и в същото време на линията се чуват викове, музика и съмнителен шум, заедно с линейката на мястото пристига и полиция. За да осигури безопасен периметър на действие на спешните медици. Т.е. според вида на повикването се преценява какви екипи да отидат на инцидента.
Много трудно се работи днес в системата. Не е нормално по вестниците да се пише, когато се купува модерен апарат, с който лекарят по принцип трябва да лекува... А при нас каква е картината - в института не са купувани инструменти от 10 г., има неремонтирани звена от 30 г., там черчеветата са изгнили, а на някои апарати се чете надписа: "Произведено в ГДР"...

Д-р КОСТАДИН АНГЕЛОВ, директор на Александровска болница:
Разчитаме на законодателя

На проведения медицински съвет бе взето единодушно решение за осъждане на побоя над екипа на столичната Спешна помощ. Ще излезем с подписка по проблема.
Що се отнася до идеята за ефективна стачка на гилдията в цяла България, ние няма как да я обсъждаме, защото болницата ни трябва да работи 24 часа в денонощието.
Нека видим какво ще направи законодателят. Сигурен съм, че той ще предприеме необходимите мерки до 15 юни т.г. А и новият здравен министър д-р Таня Андреева вече даде заявка за приемането на важните поправки в Наказателния кодекс и за реализирането на всички налагащи се мерки.

Доц. ИВО ПЕТРОВ, национален консултант по инвазивна кардиология, работи в столичната болница "Сити Клиник":
Няма да откажем помощ

Надявам се да не се стигне до ефективни стачни действия в здравеопазването. Но при всички случаи нашият екип застава зад призива на Българския лекарски съюз за протестни действия. Когато става дума за побой на лекари, сестри или служители в системата, няма значение кой в каква болница работи - държавна или частна, всички трябва да бъдем единни.
А хората не трябва да се притесняват! Ако по време на протестни действия някой има нужда от спешна помощ, със сигурност ще я получи. Няма лекар в България, който да я откаже.
Случилото се в събота е недопустимо. Но има и колеги, които също не се държат много добре с пациентите.

Д-р СТАНИМИР ХАСЪРДЖИЕВ, председател на Националната пациентска организация:
Стачка - да, но и грижа за спешно болните

Нормално е лекарите да призовават към ефективни стачни действия, защото това, което се случи в нощта срещу събота с екипа на Спешна помощ, е възмутително.
Станалото обаче е резултат от натрупвани с години проблеми в системата, а вина за това имат абсолютно всички. Включително и съдебната власт, защото така или иначе до ден днешен не са взети достатъчни мерки срещу посегателствата срещу лекарите и медицинските екипи.
Трябва обаче да бъдем честни и да признаем, че и самото лекарско съсловие често си затваря очите пред груби нарушения от страна на докторите. Не може с години специалисти да отказват да извършват допълнителни експертизи. Не може допусналите лекарски грешки да продължават да работят, след като платят минимална глоба. Вместо да се извадят от системата за определен период от време, за да се дообучат.
Повече не може да продължава така.
Ние, пациентските организации, неведнъж сме казвали, че медиците сами трябва да предприемат действия за повишаване на имиджа на своето съсловие. Само така ще получат уважението на цялото общество.
Дори и депутатите да гласуват криминализиране на нападенията над лекари и медицинските екипи, не смятам, че напрежението у нас ще спадне. Трябва да се направят толкова много промени - не само нормативни, но и въобще в начина на работа на лекарите. Трябва също така да се промени тяхното отношение към пациентите.
Надяваме се Българският лекарски съюз много внимателно да обсъди протестните действия, така че по време на провеждането им всички българи, нуждаещи се от спешна помощ да могат да я получат. В никакъв случай не трябва да бъдат засегнати. Сигурността в държавата трябва да се гарантира.