Вежди Рашидов обмисля да напусне властта

Бившият културен министър си докарал диабет

Вежди Рашидов обмисля да се оттегли от парламента, където бе избран като депутат от листата на ГЕРБ. Бившият културен министър си докарал само болести от престоя във властта.

"Винаги съм бил свободен човек, по всяко време мога да взема лично решение. Засега не съм казал нищо категорично. Няма да скрия - влязох здрав като министър, а сега до края на живота си ще пия лекарства - отключих диабет", заяви Рашидов пред в. "24 часа".

Към него имаше много критики по време на министерския му мандат от дейци на културата заради липсата на стратегия, с които са се вземали решения в областта на културната инфраструктура.

Всеки човек, който е направил нещо видимо добро, се нуждае поне от една малка добра дума, твърди той и допълни, че Министерството на културата направи реално работеща реформа.

"Вижте ремонтираните сцени, непипнати от 30-40 г. Отидете да видите къде учат нашите талантливи деца - вече в условия, подходящи за бъдещи художници, артисти. Има и още проекти за ремонти с европейски средства, но за съжаление в момента не текат процедури. При кое друго правителство е имало толкова много археология и грижи за културно-историческото наследство?", попита риторично Вежди Рашидов. "Да си затваряме очите... Това е обидно."

На въпрос кой ще е следващият министър на културата, той отговори: "Който и да е - не е толкова лесно. Не е просто. Да влезеш в Болшой театър, в Лувъра, в "Пти пале", в Гранд опера, в музея "Уфици". Нали сме повече по кебапчетата и кюфтетата, не разбираме какво значи това. Един министър трябва да има лична харизма и авторитет. И най-важното - някой да му вярва."