Първенци сме по поскъпване на ток и газ

Цената на електричеството у нас е нараснала с 9%, колкото в Испания и Полша

България е една от страните в Европейския съюз с най-голямо увеличение на цената на електрическата енергия и на газа за домакински нужди между втората половина на 2011 и 2012. Това сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Цената на електричеството у нас е нараснала с 9%, колкото в Испания и Полша. Най-голямо увеличение е регистрирано в Кипър с 21%, Гърция с 15%, Италия с 11%, Ирландия и Португалия с 10%.

Изразена в евро, средната цена на електрическата енергия за домакински нужди е била най-ниска в България (9,6 евро за 100 киловатчаса), като средната цена на тока за домакински нужди в ЕС е била 19,7 евро за 100 киловатчаса.

Намаляване е отчетено в Швеция с 5%, Унгария с 2% и Финландия с 1%, а в Дания и Малта цената е останала непроменена. Цената на електричеството за домакински нужди в 27-те държави-членки на ЕС е нараснала с 6,6% през разглеждания период, показват още данните на Евростат.

Цената на газа за домакински нужди в държавите-членки на ЕС е нараснала през същия период с 10,3%, като в България е регистрирано третото най-голямо увеличение с 18%. То е по-високо само в Латвия и Естония, съответно с 21% и 19%. Намаление е отчетено само в Словения с 8 на сто, а цената е останала непроменена в Белгия, Дания и Словакия.

Изразена в евро, цената на газа за потребителски нужди е била най-ниска в Румъния (2,7 евро на 100 киловатчаса), Словакия (5,1 евро) и Естония (5,2 евро). Най-висока е била цената в Швеция (12,7 евро), Дания (10,8 евро) и Гърция (10,2 евро). Средната цена на газа в ЕС е била 7,2 евро за киловатчас.

Приспособена към покупателната способност на населението, цената на газа е била най-висока в България, следвана от Гърция и Португалия. А най-ниска е била в Люксембург, Великобритания и Румъния.