Атака отсвири консултациите при Орешарски

Кунева ще е „демократична опозиция”, Витков ще се бори за образование, ВМРО ще интегрира ромите

Партия "Атака" не се отзова на поканата за консултации за формирането на правителство при номинирания за премиер Пламен Орешарски.  С това консултациите на БСП с политически формации преди съставянето на кабинета приключиха.

По-рано Орешарски проведе срещи с три извънпарламентарни партии. Пред тях той посочи приоритетите на бъдещото си правителство – възстановяване на държавността, насърчаването на предприемачеството и икономиката, провеждане на социални политики.

Меглена Кунева определи срещата като знак за уважение към институцията на парламента и обеща на Орешарски партията й да бъде "демократична опозиция" на бъдещия кабинет.

Светослав Витков от група „Хиподил” заяви присъствието си като изразител на "гласа на улицата". Витков изтъкна, че образованието е приоритет в програмата на неговата партия "Глас народен".

ВМРО поставиха акцент върху необходимостта от интеграция на ромите, но не дадоха подкрепата си за политическия проект на Пламен Орешарски заради „незаобиколимия фактор” - ДПС.

С особен интерес се очакваше консултацията с представители на "Атака", от която до голяма степен зависи гласуването на кабинета в Народното събрание. Депутатите от тази парламентарна група не се регистрираха на първото заседание на 42-ото Народно събрание. Така те осигуриха мнозинство на БСП и ДПС за избора на председател на парламента.

В речта си лидерът Волен Сидеров категорично заяви, че няма да подкрепи кабинет на "Орешарски, Бадемов, Лешников". Той категорично отхвърли възможността за съдействие с ДПС.

Съставът и структурата на новото правителство номинираният за премиер Пламен Орешарски ще представи при президента във вторник.