Манолова иска депутатите при хората. Поне седмица в месеца

Куп добри намерения за дейността на 42-ото Народно събрание, изреди червената депутатка

Предлагаме една седмица в месеца депутатите да се срещат с избиратели и да не заседават в НС, обяви Мая Манолова, председател на Временната комисия за изработване на проект за Правилник за организацията и дейността на НС на среща с граждански организации.

"НС трябва да си върне ролята на водещ орган в държавата, продължи тя, а не да е машина за гласуване, заяви Манолова. „Предвиждаме два вида контрол - традиционния петъчен и своеобразен блиц контрол, разположен във времето след заседанията на МС, за да питат депутатите по актуални въпроси министрите,” обясни тя. „Проучваме възможностите за онлайн излъчване на заседанията, както на постоянните, така и на временните комисии в НС”, добави Манолова.

Сред другите добри намерения за гражданска ангажираност и контрол над дейността на парламента са: свикване на граждански форум, който да се занимава с първите законодателни стъпки на 42 НС и създаване на постоянна комисия по въпросите на гражданското общество. От изказването на червената депутатка  се разбра също, че тя е готова да оглави въпросната комисия.

Мая Манолова се загрижи и за включването на неправителствените организации в законотворството. Тя призова представителите на НПО сектора активно да се включат в този процес. Според Манолова може да бъде създаден и специален институт по законодателството, който да получава поръчки и дори да изработва цели закони. „Вместо да се преработват законите по-добре да се внасят цели законопроекти” – каза Мая Манолова.
 „В това НС трябва да направим опит и да се разделим с някои порочни практики - например, уродливата практика парите на депутатите от парламентарно представените партии да ги следват. Трябва да има прозрачност и за останалите разходи на депутатите, които са от технически характер - за сътрудници и други,” заяви още Манолова.