Скандал! Веригите ни продават старо месо за прясно

Животът

27-05-2013, 13:25

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Предлага се вносно свинско, чийто срок е допълнително удължен на българска територия

В търговските вериги се правят безпрецедентни нарушения на европейското  законодателство. Предлага се вносно свинско месо, чийто срок е допълнително удължен на българска територия. Това съобщи пред „Преса“ д-р Румен Караманов, бивш зам.- генерален директор на Националната ветеринарно медицинска служба (2001 – 2002 г.).

Според регламент 853 на ЕС срокът на годност на прясното месо е 7 дни при 7 градуса температура. Продуктът трябва да се реализира до 7 дни от деня на клането на животното. Иначе не става за прясна консумация. През първия ден се колят животните и месото се охлажда. През втория се транжира и се оформят разфасовките. За реализация остават 5 дни. Когато месото идва от друга държава, трябват още 2 дни за транспорт и приемане в български склад. В най-добрия случай за реализация остават 3 дни. Не е възможно за това време стоката да бъде пласирана. Затова често се пристъпва към следната измама: вносното месо се припознава като българско, в наша кланица или транжорна приема техния BG номер по документ. Срокът на годност се удължава с 4 дни. Но тъй като мръвката може сама „да се издаде“, като започне да лепне, търговците я киснат в консерванти. Тези Е-та не са проблем, ако процентът им е съобразен с Наредбата № 8 от 2004 г. и това е отразено върху етикета на разфасовката, обясни Румен Караманов. Проблем е, че тази информация обикновено се спестява.

Често на щанда за прясна разфасовка се предлага свински врат с кост по 9-10 лева за кило, а до него обезкостеното месо е по 7-8 лева. То е обработено с хранителни добавки и трябва да се приема като полуфабрикат. Караманов е категоричен, че веднага трябва да се намесят властите.