ВМРО няма да подкрепи бъдещия кабинет

Политика

27-05-2013, 13:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ВМРО няма среща с БСП за съставяне на кабинет

От партията смятат, че е важно недопускането на радикален ислям

От ВМРО казаха, че бъдещото правителство няма да има тяхната политическата подкрепа заради участието на ДПС в него, но посочиха 10 "жизненоважни проблема", с чието решаване следва да се занимае новото правителство. Сред тях е пълна ревизия на управлението и сделките с публична собственост от началото на демократичните промени, изваждане на светло на концесионни и приватизационни сделки, административна реформа, запазване на плосък данък за доходите на физическите лица при въвеждане на необлагаем минимум, създаване на министерство, което да се занимава с въпросите на демографията, младите хора и българите в чужбина. Приоритетни усилия за по-ефективна работа на митниците, пресичане на контрабандата, повишаване на събираемостта – са останалите приоритетни цели.

Зам.-председателят на движението Ангел Джамбазки подчерта, че тази среща не бива да се разглежда като консултация за състава на бъдещия кабинет.

Пламен Орешарски запозна и ВМРО с програмни намерения на бъдещия кабинет. Той  посочи трите приоритети: възстановяване на държавността, насърчаване на предприемачеството и възстановяване на икономиката. Бъдещият премиер каза, че една от първите им задачи ще бъде поне възстановяване на механизмите на работа и на приходните агенции от по-предишния мандат. Между ключовите задачи ще бъде тази за реорганизация работата на приходните агенции, която да позволи по-добра събираемост на приходите.

От ВМРО подкрепиха идеята за индексиране на майчинските надбавки.

Според Джамбазки е важно също недопускане на радикален ислям в циганските махали. "Ако това население получи и политическо оръжие, като радикалния ислям, ще има много силна заплаха за държавността", отбеляза той.

Джамбазки допълни, че трябва да се развалят концесионните договори ЕРП-ата и "Софийска вода" и да се спре контрабандата на земеделски стоки.
Юлиан Ангелов, организационен секретар на ВМРО, заяви, че българските държавни стандарти трябва да бъдат възстановени във всички сектори. Трябва да се стимулират тези хора, които създават продукт в България, които ще създадат семейство.

"Целите на България не са в Афганистан, Сирия, Либия, Грузия. Нашият национален интерес е българската външна политика да акцентира върху съседните ни държави. Така ще можем да помогнем на нашите сънародници в тези държави"”, посочи Ангелов. Според него трябва да се дадат по-големи правомощия и по-голям бюджет на Агенцията за българите в чужбина.
Бихме се радвали, ако правителството оттегли безусловната подкрепа за членство на Македония и Сърбия в ЕС, каза зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.
Ангел Джамбазки настоя да се има предвид и подписката с искане за свикване на референдум относно членството на Турция в ЕС.