Орешарски на вълна Хиподил, срещна се със Светльо Витков

Образованието трябва да се приближи към практиката, смята кандидат- премиерът

"Едни от първите ни задачи е възстановяването на нормална бизнес обстановка и насърчаване на предприемачеството."

Това каза номинираният от Коалиция за България за премиер Пламен Орешарски на среща в парламента с ръководството на партия "Глас народен".

От "Глас народен" попитаха Орешарски дали е дошло време да се даде икономическа свобода на гражданите и фирмите, за да работят. Според партията, една от основните теми е дали сме готови да децентрализираме държавната администрация. Те попитаха какво ще се предприеме във връзка с банковия картел.
Орешарски обясни, че е необходима по-добра координираща роля на държавата относно частните инвестиции, а не държавата да се намесва в бизнес плановете на частните предприятия.

Бившият финансов министър заяви, че вратите на бъдещия МС ще бъдат отворени винаги за консултации, от какъвто и да е било характер.

Орешарски направи кратко резюме на програмните приоритети, които ще представят утре пред обществото.

За тази година – това, което можем да направим и в икономическа и социалната сфера са повече стабилизиращи мерки, а по – дългосрочните са в следващите бюджети, каза кандидатът за премиер.

Сред тях са подпомагане на семейните бюджети с набор от мерки.

В икономическата сфера мерки за облекчаване на правене на бизнес, недопускане на произвол от страна, на които и да е държавни институции, разумен начин на проверки.

Мерките за подобряване на достъпа до финансиране, за пресичане и борба с контрабандата – засилване на регулаторната и координираща роля на държавата, създаване на по – добри условия за предприемчивост на всички български граждани, мерки за възстановяване на демократичните принципи.

Искаме нова роля, истинска на НС, каквато трябва да бъде в една парламентарна република, подчерта Орешарски. Аз мисля, че образованието трябва да го приближим към практиката. Той посочи, че това се отнася особено за горните класове.

За образованието Орешарски говори със Светослав Витков от "Глас народен". Той от своя страна каза, че в тяхната програма първото, върху което е акцентирано е образованието. Интересува се как виждат и ще развиват образованието. Орешарски отговори, че държавата трябва да създаде предпоставки за това всеки, който иска да научи нещо, да има лесен достъп до знанието.

Орешарски изтъкна, че всички по –сериозни стъпки, както в образованието, така и в здравеопазването, трябва да се обсъждат и с гилдиите, но и с НПО-тата. Той каза, че трябва да се търсят хора, които са подготвени за практиката.