Орешарски иска власт отворена към гражданите

Меглена Кунева ще бъде "демократичната опозиция" на новото правителство

Искаме да променим начина на функциониране на властта у нас – тя да бъде много по-отворена към всички организации на гражданското общество и политическите сили.

Това каза номинираният министър-председател от Коалиция за България Пламен Орешарски на работна среща с Движение "България на гражданите".

Заедно с експерти от КБ, Орешарски и "България на гражданите" обсъждат аспектите от програмните приоритети за управленския мандат 2013 – 2017 г. Той посочи, че с диалог иска да прекъснат четиригодишните цикли, в които се развива нашата страна.

Кандидатът за премиер припомни ключовите приоритети за следващия мандат, сред които възстановяване на държавността, насърчаване на предприемачеството, социална справедливост. Той каза, че има краткосрочни, стабилизиращи мерки и дългосрочни мерки. Сред неотложните са малък пакет подпомагане на домакинствата с най-ниски доходи.

Меглена Кунева отвърна, че ще бъдат тяхна "демократична опозиция". Тя помоли да се каже първо какво е състоянието на България и помоли да се направи преглед на функционирането на държавата и правата на човека. Да се види какъв е бил икономическият натиск над медиите, както и състоянието на бюджета и изпълнението на приходите.

От "Движение България за гражданите" очакват да има и яснота по неизпълнените задължения на държавата към бизнеса, искат да знаят докъде е стигнало подслушването, искат и граждански контрол в МВР, както и да се слеят КЗК и КЗП.

Бихме стимулирали конкретни мерки за увеличаване на производството, каза Кунева и посочи: да се види Банката за развитие, която дължи прозрачност, както и за обществените поръчки. "И оперативните програми, и усвояването на фондовете са много зле”.

Меглена Кунева е изключително притеснена, че преговорите за новия евро бюджет не са водени, така че България да спечели и един цент. Другото е реформата в здравеопазване, премахване на дисбаланса в енергетиката, реформа на МВР и службите.

Пламен Орешарски съобщи от своя страна, че правосъдният министър ще бъде вицепремиер.

Трябва да се каже цялата истина за състоянието на държавността и икономиката.

Това каза лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев .

"Всеки ден правителството на Пламен Орешарски ще стъпва на минно поле. Много ми се иска г-н Орешарски да получи от г-н Борисов това наследство, което Борисов получи от по-предишния кабинет", добави червеният лидер.
"Бюджетът е опоскан. Няма нито доверие, нито търпение в обществото", посочи той.

Сергей Станишев каза, че това, което се случи в последните 4 години, е едно опасно отклонение от европейското развитие на България. Според него е необходимо ревизиране и на направеното по европейските фондове и тяхното усвояване.
Необходимо е "оздравяване, лекуване, възстановяване на доверието в институциите". От това ниво, до което България е докарана с управлението на г-н Борисов, една партия не може да изкара страната. Ако няма демократично функциониране на институциите, не може да има нито социална справедливост, нито икономическо развитие", посочи Станишев. Той обясни, че в основата на програмата на Пламен Орешарски е програмата на БСП, но тя е отворена, за да се търси по-широко съгласие за мерките, които са нужни на страната.

Нужен е много по-широк диалог с обществото и политическите сили, които не са представени в парламента, посочи лидерът на Коалиция за България. Според него е необходимо парламентът да покаже по-голяма диалогичност.
По думите на Сергей Станишев – нужни са промени в Изборния кодекс. Машинното гласуване е един от инструментите, които може да премахне фалшифицирането на изборите.