Доходът на чиновниците расте, на всички останали - пада

Най-доброто от печата

27-05-2013, 07:23

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За 4 години при "замразени" заплати държавните служители са увеличили възнагражденията си с 27%

Политиката за замразяване на доходите важи единствено за редовите граждани, показва отчетът за изпълнение на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г. Докато за над 2 млн. българи средният осигурителен доход, от който зависят парите им за пенсия, е намалял за първи път в кризата до 589 лв., бюджетът вече осигурява държавните служители върху повече от 1000 лв.

Точно 2.176 млн. българи от масовата трета категория труд са били осигурявани средно с 45 лв., или със 7% по-малко спрямо 2011 г. При това през м.г. имаше ръст на минималните осигурителни прагове с над 5%. 

Подобно намаление на доходите на най-голямата група работещи българи има за първи път в кризата. Дори през 2009 г., когато масово се намаляваха заплати, пак е отчетено увеличение на осигурителния доход при тях спрямо 2008 г. Тази тенденция се обяснява с факта, че при съкращения се освобождават първо най-ниско квалифицираните и съответно най-ниско платени работници.

По-логичното обяснение в случая е, че се търсят възможности за заплащане без осигуряване - традиционния ефект от административните мерки за увеличаване на доходи, както и че се назначават хора на временни позиции, като се използват възможностите на субсидираната заетост по различни мерки и програми.

Докато за другите пада, средният осигурителен доход на държавните служители скача до 1124 лв. Година по-рано осигуровките им са били върху 985.50 лв. Нарастването е със 138.50 лв., или с около 12%. Доходът им е два пъти по-висок от средния за всички категории лица от 584 лв. В тази статистика дори не влизат назначените по специалните закони полицаи, военни и магистрати. На практика държавните служители вече бият по доходи военните и полицаите, чиито осигуровки през м.г. са били върху 1004 лв. От 2009 г., когато ГЕРБ дойде на власт и уж наложи политика по замразяване на доходите, увеличението на средния осигурителен доход на държавните служители е с над 27%. Тогава той е бил 879 лв.

Огромното увеличение може да се обясни с включването на парите за прослужено време към основните заплати на работещите в държавната администрация. Тази сума и преди е влизала в осигурителния им доход, но много ведомства използваха промените в административните закони през м.г., за да изравнят възнагражденията на по-младите си служители с тези на по-възрастните, чиито заплати бяха много по-високи само заради повечето опит.

Ако се вярва на отчета на НОИ, друга причина за огромния ръст на възнагражденията на държавните служители е оптимизирането на администрацията, тъй като през м.г. те са били 20 201, докато година по-рано за сметка изцяло на държавата са осигурявани 32 900 чиновници. Подобно намаление обаче е напълно нелогично, тъй като от юли 2012 г. работещите в още 10-ина структури станаха държавни служители. В отчета няма обяснение откъде идва голямото разминаване. От 2009 г. насам НОИ отчита между 32 000 и 35 000 държавни служители.

ОЩЕ НАМАЛЕНИЯ

Върху по-малко се осигуряват 137 000 българи, работещи тежък труд от втора категория труд, които са внасяли вноски върху 615 лв. през м.г. при 650 лв. през 2011 г. При тях обаче има увеличение на наетите с около 14 000 души, които обикновено са по-млади и с по-малък доход. Лек ръст има в осигурителния доход на работещите при най-тежките условия труд, който се вдига от 861 лв. на 914 лв. През м.г. имаше стачка в държавните Мини "Марица-изток", с която работещите си издействаха по-високи възнаграждения.