Кабинетът "Орешарски" е готов на 90%

В понеделник ще стане ясен и съставът на новото правителство

Пламен Орешарски е готов на 90% с кабинета, а в понеделник ще стане ясен и състава на новото правителство. Това коментира бъдещият премиер пред bTV.

Без да назове конкретни имена или планове за структурни промени той заяви, че утре ще каже имената на министрите.

БСП провежда експертни консултации с ДПС, а срещите с "Атака" и ВМРО са насрочени за началото на работната седмица.

В понеделник БСП ще се срещне и с лидера на Движение "България на Гражданите" Меглена Кунева в Парламента.

Вчера имаше експертни консултации между социалистите и ДПС по конкретните политики в програмата на кабинета.

Не  е изключено в новото правителство да бъдат включени и представители на  по-малките партии, но на експертни длъжности до ниво заместник-министър.

Депутатът от левицата Дора Янкова поясни първоначалните мерки, които правителството на Пламен Орешарски ще предложи. Това са: енергийно подпомагане, помощ за учениците за първия им учебен ден, активни мерки на пазара на труда, заетост.

Пред БНР тя коментира, че е нужно да се насърчи предприемачеството и отпускане на административния натиск.

"На България е нужно прагматично експертно правителство", заяви Янкова и подчерта нуждата от решимост и обединяване на усилия, които да спрат падането на България.

"Нужно да се подобри бизнес климатът, да се направят най-спешните и необходимите мерки и страната да започне да излиза от кризата", продължи с най-важните задачи депутатът.

"Има нужда от национални приоритети на едно програмно правителство, което в основната да има държавността, развитието и справедливостта", добави социалистката. Янкова изтъкна, че хората очакват социална опора и подкрепа.