Миков готов да свика извънредно заседание във вторник

На него ще бъде гласувано новото правителство с премиер Пламен Орешарски

"Готов съм да свикам извънредно заседание във вторник", каза председателят на Народното събрание Михаил Миков пред БНР. "Не виждам никаква пречка да подпомогнем по-бързото сформиране на изпълнителната власт. Да спрем коментарите кой ще бъде министър, кой не, ще стане ли, няма ли да стане. Готов съм бързо да вървим по конституционната процедура за сформиране на правителство", допълни той.

На заседанието ще бъде гласувано новото правителство с премиер Пламен Орешарски.

Миков каза, че не е добре това, че не е попълнено ръководството на НС.

"Това тежи върху мен, Мая Манолова и Христо Бисеров, но трябва да се справим с тази ситуация. Имаме сериозна надежда, че ГЕРБ и "Атака" ще излъчат свои представители в ръководството на НС и в комисиите. "Атака" вече даде свои представители в две комисии – едната по правилника, другата - времената комисия по правни въпроси."

Миков обясни, че кворумът е 121 депутати, постигането на решения е - половината плюс един, участвали в гласуването. Той каза още, че в петък ще има парламентарен контрол.

"Ще бъде сложно, тъй като въпросите са зададени към служебните министри, трябва да се види, дали на тях може да отговорят новите министри, или те ще трябва да се презададат. Ако правителството бъде гласувано на редовно заседание в сряда, ще бъде изтекъл въпросът за задаване на въпроси за този парламентарен контрол", каза председателят на НС. "Но мисля, че Пламен Орешарски има разбиране по този въпрос, ще ми се изпълнителната власт да участва изключително активно в парламентарния контрол", заяви Миков.

Той подчерта, че няма да се допуска известната досега практика - министри да бягат, да се крият, да взимат отпуска, да излизат в болнични, за да мине актуалността на въпроса, зададен на парламентарен контрол. Миков дори заяви, че ще има санкции за отсъствия от НС.

По отношение на работата по новия правилник за работата на НС, Миков каза, че идеите идват от очакванията на гражданите за един по-отворен парламент, за един постоянен диалог с гражданското общество.

"Това трябва да намери място в правилника. Другите въпроси, които трябва да намерят място в правилника, в поведението на правителството и в парламентарните групи, е едно стабилизиране на законодателството, а не постоянно по една и съща тема да излизат законодателни инициативи. Изключително важно е НС да направи опит да създаде свое звено за мониторинг, за наблюдение на правоприлагането."

Според Миков трябва да има нарочна комисия, гражданки инициативи, които постъпват в НС и трябва да има специална комисия, в която тези граждански инициативи да бъдат разглеждани.

Той е за ад хок парламентарен контрол, който съществува в Англия например.

"Можем да мислим за теми, които се задават предварително или една тема, по която министър се предполага, че има готовност да отговори, къси въпроси и къси отговори. Този контрол е различен от парламентарните контроли, където се развиват самите питания. Искам в този парламент да видя по-голяма дискусия по европейските теми, пожела си Миков. Той подчерта, че ще се опитат максимално бързо да върнат парламента на мястото, което Конституцията му отрежда.