Орешарски има надежда за добър кабинет

Политика

25-05-2013, 21:19

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Основният критерий ще бъде експертизата, заяви кандидат премиерът

Основният критерий при съставянето на кабинета е експертиза. Няма да намерите нито един човек, който не носи експертиза, заяви по ТВ7 кандидатът за премиер на КБ Пламен Орешарски.

Правих консултации, защото не съм специалист по всичко. Не мисля, че широката подкрепа за правителството ще стане като каня хора от различни партии. По-скоро самите имена ще раждат доверие. Той обаче отказа да спомене конкретни имена, но каза, че кабинетът ще е готов до понеделник. Винаги съм бил скептичен към разделението на леви и десни. Важно е рационалният и прагматичен подход, защото една цел може да се постигне и с леви, и десни средства. Опитът да се постигне нещо само с едни средства често е неуспешен, отбеляза кандидатът за премиер.

Балансираните и рационални решения са тези, които поддържам. Винаги човек може да черпи опит от другаде, но трябва да работи тук и сега за нашата ситуация. Много бих се радвал, ако икономическата платформа, която ще се опитаме да реализираме с екипа, доведе до обръщане на тенденциите, възстановяване на държавността, насърчаване на икономическото развитие и повече социална справедливост в обществото, допълни Орешарски.

Според него не е леко положението в страната – важно е в енергетиката да не се допусне да се увеличи цената на тока. Да не допуснем натрупването на дефицити в енергетиката. Серия от мерки трябват за подобряване на бизнесклимата и държавата да спре да пречи, заяви Орешарски. Да обърнем икономическите нагласи е най-важното за първите 100 дни. Защото без това не можем да постигнем целите си. Безработицата расте – преди няколко дни статистиката отчете 13,8 процента, каза още кандидатът за премиер.

Неговото мнение за пушенето в заведенията е, въпреки че това не е чак от такова значение, че може да се намери балансирано решение, което да отчита желанието и на собствениците на заведенията, и на клиентите. Но все пак това е закон и той трябва да събере 50 плюс 1 гласове в парламента, отбеляза Орешарски.

"Няма дефиниция на термина "излизане от кризата", няма точна граница, дори и да постигнем по-сериозни темпове на икономически растеж, в голяма част от нашето общество ще остане усещането за бедност, защото това е проблем, който ще се решава в по-дългосрочен аспект", каза още Орешарски.

Най-важни реформи, които трябва да се случат според него са реформа на администрацията и значително редуциране, реформа на МВР, едно министерство, което според него до момента е само козметично реформирано, реформа в здравеопазването и облекчаване на достъпа до здравни услуги и продължаващи, но не кардинални реформи в образованието, като крайната цел трябва да бъде по-добре подготвени хора и програми за постоянна квалификация. В пенсионната реформа кардинална реформа не може да се направи, това са реформи, които отнемат много години, подчерта той.

Имам голяма надежда, че може да се сформира добър кабинет, призна кандидатът за министър-председател. Орешарски още веднъж подчерта, че подбирайки министрите за своя кабинет той е търсил експерти, които имат известни управленски опит, но да са реформаторски настроени. "Вече няколко доста изтъкнати наши специалисти отказаха, защото имат добри корпоративни позиции и много високи заплати и не биха искали да споделят риска, който поема този кабинет точно в този момент", призна Орешарски. Той ще насочи усилията на кабинета си към прецизиране на работата на регулаторите.

Орешарски коментира и обещанието на левицата за нови 250 000 работни места до края на мандата на техния кабинет. "Първата задача като цяло е да се спрат негативните тенденции, да се подобри събираемостта на приходите, да се спре процеса на монополизация, в много конкурентни иначе сектори в последните години се появиха изкуствени монополи. 250 000 работни места може и да се окажат скромна цел, ако в първите 1-2 години реализираме силни реформи", заяви той. Орешарски още веднъж подчерта, че на този етап не би подкрепил промени в данъчната система.

Запитан дали ще има рестарт на проекта за изграждането на АЕЦ "Белене", Орешарски каза, че "отговорът на този въпрос е по-сложен, отколкото се опитваме в последните седмици да разсъждаваме. Този проект за съжаление се политизира в последната 1-2 години, а това не е добър подход". "Белене" е икономически проект, всеки икономически проект има ефективност, условия за финансиране. "Белене" в момента се нуждае от актуализиране на анализа към днешната ситуация, да видим дали прогнозите за търсене на електроенергия в България и региона съвпадат с тези от преди 1-2 години, когато HSBC направи един добър струва ми се анализ и ако всички условия са налице не виждам предпоставка този проект да не се рестартира. Трябва да го разглеждаме и в контекста на цялата енергийна система, каза още Орешарски. Той завърши гостуването си с призив за подкрепа.