Порното в интернет погубва подрастващите

Свят

25-05-2013, 08:28

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Изводът е на британски учени

Британските власти са обезпокоени от отрицателното влияние на интернет порнографията върху децата.

Управлението по въпросите на децата в Англия публикува доклад, в който се казва, че подобни материали в мрежата могат да бъдат вредни за подрастващото поколение, твърди "Гардиън".

Чиновниците с ужас установили, че значителен брой деца имат достъп до онлайн порното благодарение на новите технологии. Изследванията пък показват, че порнографските материали могат да формират у подрастващите неправилна представа за секса, възприемането на жените като сексуални обекти, склонност към рисковано сексуално поведение като ранен, незащитен или анален секс, а също секс с използването на алкохол и наркотици.

За да се преодолеят такива последици, чиновниците призовават бързо да се вземат мерки, предпазващи децата от влиянието на порното. Иначе страната рискува да получи цяло поколение, израснало с "порно меню".

Управлението препоръчва на Министерството на образованието да следи как в училищата се извършва ефикасно полово и междуличностно образование. То трябва да включва и информация за безопасно използване на интернет. В друга препоръка се настоява предметът "полово и междуличностно образование" да бъде преименуван като "междуличностно и полово образование".

Всъщност докладът на ведомството бе отговор на борците срещу насилието над жените. Преди това те призоваваха половото възпитание да стане задължителен за изучаване в училищата. Допитванията показват, че тази позиция се възприема и от повечето родители. Те смятат, че децата трябва да научават за вредата от порнографията, още щом научат да боравят с интернет. При това мнозинството възрастни смятат, че този въпрос не трябва да решава поотделно, а темата да се разисква на уроците в училищата, дори още в началните класове.