Калин Георгиев хвърля оставка?

Животът

24-05-2013, 10:10

Снимка:

www.monitor.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Столът на пловдивския спец се клати

Главният секретар на МВР Калин Георгиев е заявил намерението си да подаде оставка, предаде БНР. Засега обаче той остава на поста си.

Лично президентът Росен Плевнелиев е говорил с главния секретар на МВР и го е помолил да изкача с напускането си, за да не създава смут във ведомството. Другият мотив бил да не оставя с този труден момент служебния министър Петя Първанова сама. Според запознати, главният секретар е решил да си тръгне от МВР, след като Бойко Борисов обяви, че няма да съставя правителство.

Георгиев подава оставка за втори път, откакто заема този пост от 14 август 2009 г. Той направи това и през януари 2012 г. Причината бе акция в софийското село Мировяне, след която семейство Начкови се оплака, че са били бити от полицаи от СДВР при ареста. Тогава обаче, тя не бе приета.

Припомняме, на 17 април главният секретар на МВР бе призован за разпит в качеството на свидетел по образуваното наказателно производство срещу бившите началници на СДОТО заради скандала с подслушванията и изтритите СРС-та. По-късно Софийска градска прокуратура издаде постановление за спиране на наказателното производство по делото, образувано и водено срещу Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, и срещу Радко Димитров. Но има събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление по чл.285 във вр. с чл.387 ал.2 от НК от Цветан Цветанов.

БСП вече са готови с план за реформа в МВР, предаде преди дни КРОСС. От ведомството ще бъдат уволнени голяма част от началниците. Първият, който ще трябва да напусне поста си, е главният секретар Калин Георгиев.

Структурните промени предвиждат само полицията да остане в министерството, а останалите служби да бъдат изведени извън него.

Така например Специализирана дирекция „Оперативни технически операции“ (СДОТО), която отговаря за подслушванията и се прочу покрай скандалите преди изборите, ще бъде превърната в агенция на пряко подчинение на Министерския съвет.

Преди назначението си за генерален комисар на МВР Калин Георгиев беше директор на Главна дирекция „Криминална полиция“, Пловдив.