Над 30 българи в “Офшорлийкс”

Най-доброто от печата

24-05-2013, 08:06

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За офшорната активност на повечето българи данъчните власти не са имали никаква информация до момента.

Имената на над 30 българи “излизат” до момента от така наречения списък “Офшорлийкс” - база данни с информация за 122 000 фирми, регистрирани в 10 офшорни зони.

Сред българите са:

- финансист - доцент и университетски преподавател, свързан с бившата групировка СИК, участвал в създаването на застрахователни и пенсионни дружества

- държавен служител, експерт от фонд “Земеделие”, работил преди това в министерството на образованието

- създателят на частен университет в България

- множество бизнесмени от различен калибър.

Според информиран източник, за офшорната активност на повечето българи в “Офшорлийкс” данъчните власти не са имали никаква информация до момента.

Помолени за коментар по темата, от НАП отказаха, като уточниха, че се правят проверки.

Проучване на някои от хората, излезли от данните на “Офшорлийкс”, се провежда и от ДАНС, твърди източникът ни.

 

От “Офшорлийкс” изплуват и чужденци с българско гражданство, адрес в България или друга връзка със страната. Някои тях отдавна представляват интерес за правоохранителните и данъчни власти както по света, така и у нас.

Например Едуард Питър-Миърс, на чието име в света са регистрирани над 1000 офшорни фирми, има българска компания с офис във Варна . Едуард е познат повече покрай приятелката си - офшорната кралица Сара Питър-Миърс, с която са регистрирали над 2300 офшорни компании на хора от цял свят.

Това показва до момента разследването на Станимир Въгленов, директор на онлайн изданията на “Медийна група България”, който е и представител на Международния консорциум на разследващите журналисти с централа във Вашингтон. Той единствен у нас има достъп до данните от “Офшорлийкс”.

Преди 15 месеца журналистическият консорциум се добра до огромна база данни с обем 260 гигабайта (колкото над 500 хил. библии), с изключително интересна информация от 10 офшорни кътчета по света.

Оттогава близо 90 репортери от 46 страни ровят в данните и правят разкрития за държавите, в които са базирани.

Данните засягат над 122 000 фирми, регистрирани на Британските Вирджински острови, Самоа, Хонконг, Кипър, Сингапур, Каймановите о-ви, Лабюен, Мавриций, Сейшелите и други данъчни оазиси. В порочните схеми са замесени 12 000 посредници.

Общият брой на физическите лица, които попадат на прицел, е близо 130 000 души, чиито адреси са разпръснати в 170 държави Общият обем на информацията е около 160 пъти повече от документите в “Уикилийкс”.

В интервю за “24 часа” през април директорът на Международния консорциум на разследващите журналисти Жерар Райл заяви, че до момента са проучени едва около 30% от данните в “Офшорлийкс”. Журналистите продължават да търсят интересни факти - както по света, така и в България.

Днес публикуваме първата част от интересните имена на българи и чужденци в “Офшорлийкс”.