15:38 ч.: Плевнелиев възложи на Орешарски новия кабинет

Президентът връчи мандата на Станишев и КБ

Възлагам на кандидата за министър-председател Пламен Орешарски да състави кабинет, пожелавам ви успех. С тези думи президентът Росен Плевнелиев връчи указ за възлагане на правителство на Орешарски точно в 15:38 часа.

Сергей Станишев и Пламен Орешарски пристигнаха за втори път днес в президентството, след провелите се по-рано консултации.

Връчването на втория мандат стана възможно след като лидерът на ГЕРБ върна своя с думите, че при подобна конфигурация в Народното събрание няма как да състави правителство.

Ще направя всичко възможно в най-кратък срок да съставя кабинет, каза Орешарски при приемането на мандата.

 

България се нуждае от стабилност и работещи институции. Цялата страна очаква резултати, заяви Росен Плевнелиев след даването на проучвателния мандат на Пламен Орешарски за съставяне на правителство.

Надявам се с работата на 42-ото Народно събрание да се покажат ясни ангажименти и българското общество да види, че парламентарната криза вече е преодоляна.

Важно е всички политически лидери да покажат своето държавно отношение, да се обединят около общите проблеми на страната. Необходима е здрава основа, върху която да се състави правителство.

Настоявам, че спешността не би следвало да попречи да се обединим около дългосрочните приоритети на нацията.