ДПС подкрепя плана "Орешарски"

Местан към Орешарски: Очакваме да подберете възможно най-подходящите лица

Страната се намира в сложна ситуация, в тежко състояние, затова програмата ми не е всеобхватна, заяви Пламен Орешарски на срещата на депутати от КБ с колегите им от ДПС.

Той каза, че се е запознал предварително с програмите не само на парламентарните политически сили, но и на други, които се ползват с обществено доверие. Орешарски посочи, че в тези приоритети не фигурират теми, които разделят.

Орешарски припомни важни пунктове от програмата си: укрепване на държавността, възстановяване на икономическото развитие и стимулиране на предприемачеството, повече солидарност и социална справедливост. Ключовите мерки пък са разделени на две групи: стабилизационни, неотложни и по-мащабни, с по-голям ресурс

Стига да не пречим на предприемачеството отново можем да върнем страната към възстановяване на икономическия растеж, а оттам- повече социални мерки и справедливост, каза той. Сред първите мерки са социалните, свързани с тежката зима, която предстои, с подготовката на първокласниците, разширяване обхвата на енергийните помощи и увеличаване на майчинските за отглеждане на деца. За бизнеса- насърчаване на предприемачеството и освобождаването му от административно-силов натиск, посочи Орешарски и даде примери за ненужно упражняваните глоби и санкции.

Орешарски каза, че ще се направят стъпки и за по-доброто събиране на приходите- задача за целия мандат. Тук се включва и борбата срещу контрабандата , сивата икономика, кражбата на ДДС.

Сред акцентите сред мерките е и справянето с безработицата, административна реформа - по-евтини и бързи административни услуги, въвеждане на електронното правителство.

Ще бъде представен екшън-план след съставяне на правителството, обеща Орешарски като изрази надежда приоритетите и мерките да бъдат приети от партньорите от ДПС.

От своя страна, лидерът на ДПС Лютви Местан каза, че ако в тези няколко дни партията се съгласи с програмните намерения на Орешарски - ще очакваме да подберете възможно най-подходящите лица, с които да осъществите амбициозната си програма.

Нашите специалисти вече подложиха на силен критически анализ резюмето на програмата ви. Отчитаме съгласие по трите ключови думи, с които се представят приоритетите на бъдещия кабинет – държавност, развитие, справедливост. Мисля, че тези три думи маркират провала на управлението на ГЕРБ и тежките язви от това провалено управление", каза Местан.

Според лидерът на ДПС разговорите за постигане на съгласие по програмата на бъдещия кабинет трябва да са публични, пред всички медии. Той се обърна и към лидера на левицата Сергей Станишев, като заяви, че под експертно-политически кабинет, ДПС не разбира такъв, в който да има политически стерилни лица.

"За мен политически стерилното лице е неестествено явление", каза Местан. "Искаме да преобладава експертното над тясно партийното начало. Тази уговорка е много важна, за да не събудим превратни, нереалистични очаквания."