Лондон бушува след убийството с мачете

Свят

23-05-2013, 12:17

Снимка:

Daily Mail

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Версия: Радикален ислям в основата на атаката в Лондон (СНИМКИ)

Убитият вчера мъж в Уулуич е бивш член на въоръжените сили, недоволството в Лондон нараства

Убитият при предполагаемата терористична атака в югоизточен Лондон мъж е бил член на въоръжените сили, заявиха пред Би Би Си представители на британското правителство. В същото време двама заподозрени по случая прекараха нощта под полицейско наблюдение в болница, докато тече разследването на анти-терористичните части. Единият е в тежко състояние, другият също бива преглеждан за по-сериозни наранявания.

 

Британският премиер Дейвид Камерън, който по-рано заяви пред медиите, че страната "няма да се огъне" пред лицето на терористи, долетя вчера от Франция, за да поведе отговора на правителството. На срещата ще присъстват политици, висши представители на британската полиция и главата на МИ5. Това даде отражение и върху повишените нива на сигурност и полицейско присъствие в Лондон.

 

Убийството се случи вчера в квартал Уулуич, където въпросният мъж е нападнат и брутално заколен с мачете. Малко по-късно полицията простреляла и заловила двамата заподозрени, намиращи се понастоящем в болницата. В медиите почти незабавно се завъртя любителска снимка на един от извършителите, държащ окървавен касапски сатър и твърдящ, че е извършил ужасното престъпление, защото британски войници убивали мюсюлмани всеки ден. “Трябва да се борим срещу тях, както те се борят срещу нас. Око за око, зъб за зъб“, чуват се думите на мъжа от излъчвано на сайта на ITV видео. “Съжалявам, че имаше жени, които трябваше да видят това, но в нашата страна също има жени, които са принудени да гледат същото. Вие, хора, никога няма да се в безопасност. Свалете правителството си, на него не му пука за вас.“

 

Тези думи осигуриха незабавно почва за най-разнообразни твърдения и теории относно участието на цели про-мюсюлмански и терористични организации в нападението, както и опасения за още нападения. Надигащите се народен гняв и страх накараха неонацистки групировки да излязат на лондонските улици и да се насочат към джамиите в града с една-единствена мисъл в тлавите – унищожи.

 

Тълпа от близо стотина души, включващи представители на Английската лига за отбрана, се събра в центъра на Уулуич, където бе посрещната от тежко полицейско присъствие, оборудвано с щитове и подсилена броня.

 

Цялата британска общност бе дълбоко разтърсена от бруталното убийство на войника. Няколко души вече дори положиха цветя на мястото, където бе заклан.

Говорителят на българското МВнР определи случая като “едно ужасно престъпление.“ Министерството осъжда този безмислен агресивен акт и изказва съболезновянията си на семейството на жертвата.