Цветанов ще дочака разследване

Имунитетът му ще бъде поискан, но не тази седмица, заяви Цацаров

Ще бъде разследван, ще бъде разследван. Така главният прокурор Сотир Цацаров отговори на въпрос, свързан с изказванията на вътрешния министър Цветан Цветанов за това, че "чака да бъде разследван".

Той отново припомни, че е казал вече, че прокуратурата ще отправи искане за сваляне на имунитета на Цветанов.

"Прокуратурата няма да го отправи в първата седмица от работата на парламента. Най-малкото това е седмица, в която парламентът се конституира, избира ръководство, решава въпроси, свързани с правилника за организацията и дейността си. Пък и приемете така – уважението към институцията парламент изисква да не започва работата си именно с такова искане, но искане ще бъде отправено", обясни главният прокурор.

Към момента отправено предложение от наблюдаващите прокурори, в което се излагат фактите, правната квалификация и предложение до главния прокурор за искане за снемане на имунитет, каза Цацаров.

"Към искането ние ще приложим всички необходими документи и доказателства", категоричен е Цацаров.

Главният прокурор обясни, че Цветанов ще бъде разследван и, че прокуратурата работи по закон – искането ще бъде внесено и народният представител ще разполага с възможността да се откаже от имунитета си или ако не го направи да бъде гласувано от парламента.

Що се отнася до това дали има основания прокуратурата да възобнови и проверката срещу Цветанов за това, че е чел СРС-та от парламентарната трибуна, главният прокурор каза, че по случая Горна Оряховица след първоначалното запознаване с материалите по делото, той установява, че разрешение на наблюдаващ прокурор е съществувало. "Трябва да се запозная дали действително то съществува като документ", каза Сотир Цацаров.