Учени: Живеещите над осмия етаж са по-здрави

Най-доброто от печата

23-05-2013, 06:50

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тези, които живеят под осмия етаж, носят 22-процентов риск да починат по-рано от рак на белия дроб.

Хората, живеещи над осмия етаж, са по-здрави и са изложени на по-малък риск от редица заболявания в сравнение със съседите си от приземните апартаменти, установи швейцарско проучване, цитирано от DailyMail. 

Екипът експерти от университета в Берн, провел изследването, не може да определи с точност на какво се дължи този феномен – дали защото обитателите на високите части на блоковете дишат по-чист въздух, или защото по-често използват стълбищата. Но фактите са налице. Хората, живеещи над осмия етаж, имат 40 на сто по-малки шансове да починат от болест, свързана с белите дробове, отбелязва БТА. Те са изложени и на 35 на сто по-малък риск от инфаркт.

Докато тези техни съседи, които живеят под осмия етаж, носят 22-процентов риск да починат по-рано от рак на белия дроб. При тях общата смъртност е с 35 на сто по-висока.

Съществуват и някои предимства за обитаващите по-долните етажи. При тях рискът от самоубийство при скачане от прозореца или балкона е намален с 60 на сто.

Проучването обхванало 1,5 милиона обитатели на високи жилищни блокове в Швейцария. В периода между 2000 и 2008 година сред тях били установени 14 390 смъртни случая. 35 на сто от преждевременните кончини били регистрирани при жителите на по-ниските етажи.