Кабинетът разкри тайната за банките фаворити на държавните фирми

Най-доброто от печата

23-05-2013, 06:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Лъвският пай от парите на дружествата е в Корпоративна банка, ЦКБ е втора по предпочитание

В един ден служебното правителство свърши две забележителни неща - разкри дълбоко пазената тайна за банките, в които държавните фирми държат милиардните си свободни средства, и прие дълго чаканите правила за реда за депозиране на такива средства. 

Фаворит на компаниите с държавно участие за поредна година остава КТБ на Цветан Василев, потвърждават справките, които отделните министерства публикуваха вчера. Другата финансова институция със сериозни позиции е Централна кооперативна банка, която е част от известната варненска групировка ТИМ. 

Още в края на април премиерът Марин Райков обяви, че 54% от депозитите на държавните дружества се намират в една банка, не съобщи име, но всички се досетиха, че става дума за Корпоративна търговска банка (КТБ).

Към 31 март в КТБ се намират между 50 и над 90% от депозитите и сметките на енергийни мастодонти, които оперират с милиарди, като Българския енергиен холдинг, ЕСО (Електроенергийния системен оператор), НЕК, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", "Мини Марица-изток". Корпоративна е предпочитаната банка и за пристанище Русе, БДЖ "Товарни превози", Държавната консолидационна компания и др. Оръжейният търговец "Кинтекс" й е поверил над една трета от средствата си. Фирмата на военните "Снабдяване и търговия -МО", както и "Студентски общежития и столове" към просветното министерство изцяло са се доверили на КТБ. Имотната агенция АДИС държи 63.44% в ЦКБ и 36.21% в КТБ. ЦКБ е №1 за пристанище Варна, за повечето индустриални зони, за "Ел Би Булгарикум". А преброителят "Информационно обслужване" държи в нея почти всичките си авоари. Летище София пък е разпределило парите си основно между ЦКБ (58.5%) и КТБ (30%). 

В справките има само проценти, не и суми, но наскоро доклад на агенция "Фич" за рейтинга на БЕХ разкри, че холдингът държи поне 624 млн. лв. - 87% от средствата си, в КТБ. 

Разсекретяването на данните съвпадна с небивала активност на депутата от ДПС Делян Пеевски, който има общи бизнес начинания с банкера Цветан Василев, а КТБ им е основен източник на финансиране. Пеевски, който рядко влизаше в предишния парламент и бе от депутатите "риби", вчера изненадващо стана основен оратор по темата енергетика и се прояви като яростен критик на Марин Райков. Депутатът нападна служебното правителство, че нищо не е свършило и че готви скок на тока с 40% от 1 юли (тарифите всъщност се одобряват от ДКЕВР, не от кабинета). Райков дори бе призован на пожар да дава обяснения за тока в НС, което го отклони от работата му в Министерски съвет. Въпреки това МС все пак успя да приеме правилата, които забраняват на държавните фирми да държат повече от 25% от парите си в една финансова институция. Новият регламент влиза в сила още от днес. Министерствата пък ще публикуват всяко тримесечие информация за всички фирми в своя ресор, в които държавното участие е повече от 50%. 

-------ОБЕЩАНИЯ И ОТКАЗ

Бившият финансов министър Симеон Дянков пръв повдигна темата за непрозрачната и опасна концентрация на огромни средства в една банка. Така през 2010 г. стана ясно, че титаните на държавната ни енергетика държат парите си основно в малката КТБ. Дянков се закани да въведе ред и да наложи ясни правила и конкурсна процедура за избор на обслужващи трезори. Вместо това обаче се появиха "насоки" с препоръчителен характер, а министрите от кабинета "Борисов" постепенно засекретиха данните.