ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите

В сградата на Конституционния съд влязоха депутатите Красимир Ципов, Емил Радев, Димитър Лазаров

Само преди минути представители на ГЕРБ внесоха искането си за касиране на парламентарните избори, предаде БГНЕС.

В сградата на Конституционния съд влязоха депутатите Красимир Ципов, Емил Радев, Димитър Лазаров.

На първата пресконференция на ГЕРБ, състояла се след изборите на 12 май, председателят на партията Бойко Борисов обяви, че ще иска касиране на вота. Причината е грубото погазване на закона в деня за размисъл, по думите на Борисов.

Според председателя на КБ на Коалиция за България Сергей Стнишев позицията на Борисов и ГЕРБ за касиране на изборите не е изненада.

"Това е типично деструктивна, безотговорна, емоционална и пораженческа позиция на партията, която твърди, че е спечелила изборите. Това е висш пилотаж на експертност, тъй като разбрахме, че Борисов е най-големият експерт в държавата", лаконично коментира Станишев.

Явор Нотев от "Атака" пък коментира заяви, че Борисов следва една инерция, тогава, когато можеше да диктува дневния ред на държавата. "Сега той трябва да премине тази процедура." Нотев беше категоричен, че Борисов не може да иска касиране на изборите.

Според Лютви Местан, лидерът на ДПС, Борисов е загубил легитимността си на управленски субект и точно заради това иска касиране на изборите. "Само, че един политик трябва да може да понася и загуби", заяви Местан.

Главният прокурор Сотир Цацаров, който има право да сезира КС, коментира: Прокуратурата никога няма да се възползва от правомощията си да оспорва изборните резултати.

Темата бе широко отразена от световните медии.