Бавят безплатните декодери

Мисия Пловдив

22-05-2013, 15:05

Снимка:

Интернет

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Два месеца ще отнеме раздаването на ваучерите за цифрова телевизия

Не е ясно кога ще започне раздаването на ваучери за получаване на безплатни декодери за цифрова телевизия в Пловдив и региона, научи Plovdivutre.bg. „По предварителен план трябваше да сме започнали процедурата в началото на май, но това зависи от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията”, заяви Галина Гечелова от Дирекция "Социално подпомагане". Раздаването на ваучерите ще трае два месеца.

По думите на Гечелова, за да получите ваучер, не е нужно да подавате молба. Готовият документ може да се вземе от 3 пощи в Пловдив – Централна, в район „Западен” до Гимназията по електротехника и електроника и до магазин „Билла” до бул. „Марица”. След като се сдобиете с ваучера сте готови да приберете декодера. От безплатната техника ще се възползват всички, получили енергийни помощи през миналия отоплителен сезон. Другото условие е притежаваният от тях телевизор да няма възможност за приемане на цифрова телевизия.

Около 7 000 пловдивчани ще могат да се ползват от услугата.

На  едно от последните си заседания предишният кабинет отпусна 17,5 милиона лева за закупуване на декодери за цифрова телевизия за социално слабите граждани. Toва стана с Постановление за осигуряване на допълнителни средства по бюджета на МТИТС.

Сумата е с 10 млн. лв. повече от предварително предвидената. Първоначално обявената обществена поръчка за вериги-доставчици на декодерите бе оценена от МТИТС  на 6,19 млн. лева без ДДС (около 7,5 млн. с ДДС). Бе предвидено, че ваучери на стойност 60 лева ще бъдат раздадени на хората, които имат право на помощи за отопление.

Аналоговите предаватели ще бъдат спрени на 1 септември. След това сигналът ще е само цифров. Спирането е по изискване на Европейския съюз.