546 антични монети бяха върнати на българската държава

Печалбата от трафик на културни ценности надхвърля 1 000 000 щатски долара, отчитат от ГДБОП

546 антични монети бяха върнати на българската държава на официална церемония в Генералното ни консулство в Ню Йорк, съобщиха от МВР.

Пратката е задържана от американските митнически и гранични власти и е част от съвместно разследване между американските служби, служителите на сектор "Трафик на културни ценности" в ГДБОП и българската прокуратура.

 546-те различни по вид сребърни и бронзови монети датират от предримската, римската епоха и средновековието. Част от тях са изсечени по времето на Александър  Македонски и неговия баща - Филип II в древногръцките черноморски колонии Аполония Понтика и Месамбрия (днешните Созопол и Несебър на, сребърни). Други са на  средновековни български и на византийски владетели. Общата стойност на пратката възлиза на около 70 000 долара.

Монетите са напуснали територията на България по организиран канал за трафик на антики от региона на Балканския полуостров към Западна Европа и САЩ, контролиран от организирани престъпни вътре в страната.
Изнасяните културни ценности са предназначени за частни колекционери или за
Техните престъпни връзки на територията на САЩ имат за цел да приемат и свободните пазари за антики. От ГДБОП са изчислили, че стойността на монетите и предметите, които преминават границата за година е надхвърля 1 000 000 щатски долара. Колетните пратки пък са един от най-разпространените методи за трафик на антики, защото върху тях трудно се упражнява пълен контрол.

"Удовлетворени сме, че имаме възможност да върнем тези ценни антични монети на българския народ. Нашите две държави изпращат послание до тези, които погрешно считат трафика на културни ценности за високопечеливш бизнес при минимален риск" – каза специален агент Джеймс Т. Хейс от службата имиграционен и митнически контрол на САЩ.

От своя страна посланик Поптодорова заяви:
"Изказвам специална благодарност за отличната работа и високия професионализъм при спасяването на тези ценни антични монети и връщането им в родината – България", заяви посланик Поптодорова.

Пратката ще бъде предадена на ГДБОП, която ще я предостави на прокуратурата за приобщаване към материалите по водено разследване.