Филмови дейци искат помощ от Владо Пенев

Арт и Стил

22-05-2013, 14:11

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Таен търг може да сложи край на Euro Cinema

Националният съвет за кино изпрати декларация по въпроса за търга на залите в Евросинема

Филмови дейци от съвета за кино към „Национален филмов център“ изпратиха декларация на министъра на културата Владимир Пенев с молба за прекратяване на търга за помещения, които понястоящем се ползват от Евросинема. В писмото членовете на съвета изтъкват възможността да се осигурят държавни помощи черз Европейската Комисия, с които да се подпомогне киносалонът като част от културната програма на страната. В обръщението ясно се цитира позицията на европейските закони по въпроса, според които “киносалоните насърчава културата, тъй като тяхната основна цел е да бъде прожектиран културен продукт, какъвто са филмите”. Чрез подобно финансиране би могъл да се спаси едно от двата действащи арт хаус кина в София.

 

Сред подписалите декларацията са видни имена от родната киноиндустрия като Илия Костов, Диана Андреева, Надежда Славова, Костадин Бонев и проф. Иван Георгиев.

 

Наскоро в киното бе открита подписка срещу грозящото го затваряне. Пред медиите директорът на киното Ина Дърова заяви, че собствеността ще бъде продадена на таен търг, а обявената цена е значително по-голяма от наема, който киното плаща в момента. От пресцентъра на Министерството на културата контрираха повдигналото се недоволство с твърдението, че тъй като те притежават помещенията е напълно естествено те да бъдат продадени след изтичането на договора. Разбира се, никъде не се споменава за възможността, камо ли за желанието на независимото европейско и българско кино в столицата да му бъде осигурена трибуна за изява, откъдето да спомага за съхранението и развитието на културния живот в столицата.