Парламент с часовников механизъм

Най-доброто от печата

22-05-2013, 08:30

Снимка:

Илиян Савков

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Волен обеща кошмари и почна да изпълнява заканата си

"Ние ще бъдем вашият кошмар", отсече Волен Сидеров при откриването на 42-ото народно събрание. Въпреки че заканата му бе изрично отправена към ГЕРБ и БСП, на гърба си първи последствията изпита репортерът на тв СКАТ Теодор Ангелов, който бе нападнат от националистическия вожд, и полицаят, който се опита да го укроти и бе жестоко обруган. Запазили чувството си за хумор наблюдатели обаче коментираха в нета, че грозните гледки бележат преминаването към нова форма на управление - "маймунархия".
Лидерът на "Атака" се явява свети Петър на новия парламент. Той държи ключовете и решаващите гласове за всяка възможна управленска комбинация. Без неговата санкция
никой не би могъл да заеме избираем пост
нито една поправка на закон не може да мине. Коварният номер - отказът на част от депутатите от националистическата група да се регистрират, позволи да бъде свален изкуствено необходимият кворум, и БСП и ДПС без проблеми да изберат Михаил Миков за шеф на парламента.
Далеч по-инфарктно се очертава да бъде разиграването при избора на бъдещия кабинет. "Атака" отсега заяви, че няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ или на БСП. От речта на Бойко Борисов се вижда, че е наясно, че предложеният от него състав на Министерския съвет има нулеви шансове да получи одобрение в пленарна зала. Борисов бързо се превъплъти в опозиционна роля - неговите хора напуснаха залата, бойкотираха заседанието и отказаха да излъчат свой представител в ръководството на парламента. ГЕРБ отсега предположиха, че "Атака" ще изиграе същия фокус при представянето на екипа на Пламен Орешарски - сваляне на кворума и "отдаване под наем" на случайни гласове за избиране на програмното правителство.
42-ят парламент потегли с фалстарт - за пръв път ръководството на законодателния храм ще поемат само две партии - БСП и ДПС, докато най-голямата група премина в глуха защита. Истеричният тон на предизборната кампания се прехвърли директно в залата, където лидерите на 4 партии продължиха да насъскват симпатизантите си и да поддържат духа на крайната конфронтация. Нямаше помен от разбиране за тежките проблеми, в които тъне страната. Липсваха каквито и да е градивни решения, като
тактиката на парламентарните акули
се сведе до простото отхвърляне и саботаж на действията на политическия опонент. В обстановка на деструкция и режисиран хаос, неясни договорки и абсурдни решения ще бъде изключително трудно на новите депутати да вдигнат престижа на институцията и да убедят своите избиратели, че с гласовете си не са станали съучастници в учредяването на маймунарник, който, заслепен от жажда за власт и реваншизъм, ще обърне държавата в пропастта. Социологът Андрей Бунджулов наскоро предупреди, че голямата трудност пред партиите в тази ситуация ще бъде не толкова да се вземе властта, а как да се задържи по-дълго. Първият работен ден им донесе доста лоши поличби в това отношение - най-голямата група става опозиция и се готви да играе твърдо и да използва всяка слабост на противниците си. БСП и ДПС се склонни да официализират сътрудничеството си, но ги е срам да признаят, че гребат в една лодка с "Атака". И въпреки че трите партии ги обединява омразата срещу ГЕРБ, на следващ етап ще се нуждаят от доста по-яко лепило да останат сплотени пред лицето на трудностите, външните нападки и непопулярните мерки, които трябва да се взимат. В този рискован пасианс дори не е важен схоластичният спор дали се прави "програмно правителство" или "тайна тройна коалиция". Проблемът е, че несъвместими и скарани до смърт политици ще трябва заедно да се хванат и да изтеглят каруцата от блатото. За разлика от другите пъстри парламенти, където можеха да се изпробват разнообразни възможности, 42-ят ще има право само на един шанс да състави работещо правителство, подкрепено от стабилно и ясно мнозинство. Панаирите, разиграни при откриването му, засега дават право на онези наблюдатели, които не му предвиждат особено дълъг и ползотворен живот.