Орешарски - веднъж избран, няма сваляне

Най-доброто от печата

22-05-2013, 07:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ГЕРБ блокира избирателната комисия и БСП остава с двама депутати по-малко

Минути след като заяви, че няма да подкрепи нито ГЕРБ, нито БСП, Волен Сидеров показа как при това положение може да бъде излъчен кабинет с мандата на левицата.
16 депутати от "Атака" не се регистрираха за началото на заседанието и така на практика осигуриха на БСП и ДПС по-нисък кворум, за да могат двете групи да изберат Михаил Миков за председател на парламента със 118 гласа.

С такъв падащ кворум може да бъде излъчен и кабинетът на Пламен Орешарски. А веднъж избран, той на практика става несваляем, защото ГЕРБ дори заедно с "Атака" няма нужните 121 гласа, за да мине вот на недоверие.

Врътката с падащия кворум вбеси Бойко Борисов, който на свой ред заплаши, че ще бойкотира парламента, когато се гласува бъдещият кабинет с мандат на БСП. За да стартират работа депутатите, трябва да има 121 присъстващи в пленарната зала. Тук идва и единствената голяма пробойна в плана "Станишев-Местан" - ако освен ГЕРБ и "Атака" бойкотира заседанието за избор на кабинет, той няма как да се излъчи.

Заради така очерталите се схеми Сидеров отказа коментари в кулоарите на парламента, но свика по-късно специална пресконференция. Той обясни, че дори и всички депутати на "Атака" да се бяха регистрирали, кандидатурата на Михаил Миков пак е щяла да бъде одобрена.

Сметката е проста, каза Сидеров. Той представи разпечатка, от която се вижда, че дори с неговите 16 нерегистрирани общата бройка на депутатите става 233, а необходимият кворум - 117. Миков бе избран с 1 глас повече.

Под знака на този скандал обаче започна първото заседание на новия парламент. То бе открито от доайена Стефан Данаилов. Точно в 10,10 ч 238 депутати се заклеха пред погледите на президента, служебното правителство, патриарха, представители на различните вероизповедания, посланици, висши съдии и официални гости. На заседанието не дойде главният прокурор, а бившите соцдепутати Емилия Масларова и Румен Овчаров този път седнаха в ложата за гости.

Първият ден на лявата ПГ стартира с двама по-малко в залата, защото Илияна Йотова предпочете да остане евродепутат, а Румен Стоянов - кмет на Калофер.

За първи път като депутат в парламента влезе и Бойко Борисов. Гард на НСО бе забелязан около лидера на ДПС Лютви Местан.

С цитати на Петко Каравелов и Стоян Михайловски президентът Росен Плевнелиев призова политиците да служат на хората. Обяви, че кани парламентарните партии на консултации утре.

След него думата взеха лидерите на четирите групи, а Сидеров веднага предизвика Местан и влязоха в конфронтация.

"Знаете ли колко симпатични лица виждам оттук. И всеки един от вас излъчва добрина. Приятели, не знам какво ви става, като стъпите на тази трибуна. Да докажем на народа, че сме хора с разум, умни, талантливи и с добри сърца, умолявам ви", реагира веднага Ламбо.

След това той предаде поста на Михаил Миков. В това време от последните редици на ГЕРБ се провикваха депутати "Искаме си Мая", визирайки Мая Манолова. Червената фурия седна от лявата страна на Миков като негов заместник. От другата му страна бе Христо Бисеров от ДПС. ГЕРБ и "Атака" отказаха да излъчат свои и за първи път парламентът остана само с двама зам.-председатели.

Разправията между БСП и ГЕРБ продължи до края на заседанието. Хората на Бойко Борисов отказаха да влязат въобще в пленарната зала, а само той и още петима седнаха зад банките. На няколко пъти ГЕРБ иска поименна проверка с обяснението, че няма кворум, но Миков и Манолова не позволиха такава, защото нямало правилник, по който да е процедурата.

От ГЕРБ се оплакаха от надменния тон на червените още от старта. При номинациите думата първо се даваше на БСП, макар да са втора сила.

По-късно Красимир Велчев разказа как при разпределянето на стаите миналата вечер от едната страна на масата седели хората от БСП, ДПС и "Атака", а от другата - само той и Фидосова. Иначе в ГЕРБ приемаха спокойно факта, че вече ще са опозиция. "Ще идваме всеки ден и ще им гледаме сеира", вметна обаче Борисов. Най-логично било ГЕРБ да получи председателското място в парламента. Тогава вече можело да бъде преглътнато правителство на БСП и ДПС. Тогава хората можело да разберат, че има градивна позиция.

Борисов като на театър, подслажда с шоколад
Точно като на цирк или театър, и то "изключителен" - така описа вчера как се чувства в първия си работен ден като депутат лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Сподели го в кулоарите по повод поведението на Волен Сидеров.

Бившият премиер седна на първата банка, крайно вдясно - точно на мястото, заемано през последните 4 г. от Иван Костов. При излизанията си в кулоарите бе преследван от камери и питаше: "Ама вие всеки ден ли мислите така да правите?!" Взе шоколадов бонбон от репортерка рожденичка, но отказа да седне, понеже е на работа. Лиляна Павлова пък черпеше, че дъщеря става на 6 г.

Борисов бе избран за шеф на депутатите от ГЕРБ. Заместници ще са му Цветан Цветанов, Искра Фидосова, Красимир Велчев и Димитър Главчев, а секретари - Александър Ненков и Пламен Нунев. В 12,10 ч - точно 2 часа и 15 минути след като се закле като депутат, Цветанов се качи в деловодството на парламента и подаде молба за снемане на имунитета му. "Естествено, че ще идвам всеки ден. Утре пак сме тук в 9 и пак ще говорим", сбогува се с журналистите Борисов.

Кебапчето в бюфета - 73 стотинки
Кебапчета и кюфтета по 73 стотинки посрещнаха новия състав на Народното събрание. Пиле на грил депутатите хапват срещу 69 стотинки за 100 грама.

2,29 лв. е цената на порция акула пане със задушени картофи. Само срещу 40 стотинки отгоре депутатите хапват пилешка пържола с топено сирене. Сърбат чорба по селски срещу 50 стотинки, тараторът им излиза 67.

7 стотинки плащат депутатите за филийка хляб. За най-скъпата салата дават 1,33 лв. Торта гараш върви по 1,53 лв. парчето, а купичка мляко с ориз струва само 52 стотинки. Най-скъпият десерт в парламентарния бюфет - чийзкейкът, е 1,66 лв. Всичко в менюто на народните избраници фигурира с калории и грамаж.

ГЕРБ блокира ЦИК, БСП остава без двама
Представителите на ГЕРБ в ЦИК са блокирали работата , за да попречат на попълването на парламентарната група на БСП, стана ясно от изявление на председателя на Народното събрание Михаил Миков. "Не може да има демокрация в страна, в която институциите се разбиват в частна полза и се блокират", заяви той.

Представителите на ГЕРБ в ЦИК са напуснали заседанието и така тя не може да вземе решение за замяна на двамата отказали се депутати от левицата - Илияна Йотова и Румен Стоянов. На техните места ще влязат следващите ги в листите, но едва след решение на ЦИК.