Блокират пиратски сайтове на Острова

Главните интернет доставчици във Великобритания блокират достъпа на потребителите си до два сайта, обвинени в пиратство

Някои от най-големите интернет доставчици във Великобритания започнаха да блокират достаъпа на потребителите си до два пиратски сайта, обвинени в нарушаване на авторски права, сподели Би Би Си. Акцията започна, след като асоциацията MPA (Motion Picture Association) издейства съдебна заповед срещу сайтовете Movie2K и Download4All. Успоедно на тези действия бе изготвен и списък с 25 сайта за пиратска музика, срещу които също се приканва да бъдат предприети мерки.

 

Отговорът на про-пиратските активисти не закъсня. Група потребители създаде копие на Movie2K, с което да заобиколи забраната. Поради това се спори до колко ефективна ще е предприетата мярка.

 

Самата жалба не се различава с нищо невиждано досега – МРА обвинява сайтовете в нарушение на Закона за авторското право, разпространението и патента, позволявайки на потребителите си да теглт нелегално наскоро пуснати филми, записвайки ги от оригиналните им ДВД-та. С тях списъкът на успешно блокирани или спрени от държавата сайтове за пиратство възлиза на шест.

 

Няколко мееца по-рано, през февуари, бе прекъснат и достъпа до сайтовете H33T, Kickass Torrents и Fenopy. Те бяха обвинени от Британската фоонографска индустрия в нелегално разпространение на музикален материал.