Борисов отсвири Станишев

Политика

21-05-2013, 11:06

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ГЕРБ иска властта, за да замита следите, заяви червеният лидер

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна пленарната зала на парламента по време на първото слово на Сергей Станишев.

Това стана в момента, когато лидерът на БСП се усъмни колко от гласовете за ГЕРБ са реални, колко - купени. Той подмина и всички медии в кулоариите, след което се върна по време на изказването на Местан.

Иначе Станишев подчерта, че ще прави всичко възможно по своите сили и възможности да подобри нещата и да даде перспектива за страната.

Днес България наистина е затаила дъх, България очаква как ще започнем, какъв дух, тон и съдържание на работата на НС ще дадем, ние народните представители.

Гледат ни огромен брой български граждани, гледат ни изтощени, обезверени, на ръба и отвъд отчаянието, изпълнени с недоверие и с огромен затаен гняв, заради мизерията, заради несигурността за днешния и утрешен ден на себе си и своите семейства, близки, заради усещането за погазена справедливост и собственото им достойнство. Изпитание за всички парламентарни групи е това очакване, напрегнато очакване, заяви Станишев.

Той коментира и изказването преди него на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Това дава някакви надежди, че може да има и поле за съгласие, жалко само, че в продължение на 4 години тези хубави неща, които прозвучаха, не бяха направени. Радвам се, че ГЕРБ възприемат нашия ангажимент за увеличаване на помощите за отглеждане на малко дете от 240 лева на 310 лева, но колко пъти това беше предлагано и беше отхвърлено много категорично и ясно", запита реторично Станишев.

Лидерът на БСП подчерта и парадокса, че "имаме партия, която е математически победител, само че не се усеща този триумф, който би трябвало да изпитва един победител." Не е ясно каква част от изборите за ГЕРБ са честни и каква част за купени, заяви той. "Парадоксалното в ситуацията е, че победителят иска касиране, защото не ви излиза сметката. ГЕРБ не иска властта, за да решава проблемите, а за да замита и заличава следите от безобразията в управлението", каза Станишев. За последните два месеца безработицата нарасна от 12 на 14% и вие искате още нестабилност, продължи той.

"Изборът е между партията-държава, между политическия и икономически монопол, които неизбежно създават бедност и търсенето на съгласие и отърсване от задкулисието, което беше основа на досегашното управление. Това трябва да се промени. Има остра необходимост от възраждане в обществото на всички идеали, заради които започнаха промените", каза Станишев. "Затова толкова различни партии, които са и идейно несъвместими, заявяват, че няма как да подкрепят кабинет на ГЕРБ и не желаят да водят разговори с управляващите досега. Нито един от проблемите, заради които хората излязоха на улиците, не е решен, но две трети от хората гласуваха за промяна и отхвърлиха статуквото, което газеше и нямаше никакъв диалог", каза лидерът на БСП. Може да се говори за победа на здравия разум и на свободата, заяви той. Резултатите от изборите дават шанс здравият разум и истината да започнат да отвоюват доверие, каза Станишев. Днес имаме няколко спешни задачи – възстановяване на държавността, сигурност, спешно спасяване на икономиката, възстановяване на доверието, заяви той.

"Подкрепата е безценна за нас и ще реализираме в максимална степен ангажиментите, които поехме пред вас – за дълбока, радикална промяна в рамките на това доверие, което сте ни дали", обърна се той към избирателите.