3 тайни трика за сваляне на кръвното

Най-доброто от печата

21-05-2013, 06:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

По-малко работа, разходки и зеленчуци борят хипертонията

Високото кръвно налягане тормози почти всеки трети на планетата, сочи ново изследване, според което много от хората даже и не предполагат, че имат начален стадий на хипертония. Според специалистите има няколко трика, които можем да използваме, за да нормализираме кръвното си налягане, без да се налага да пием хапчета. 

По-рано вкъщи 
Хората, които работят повече от 41 часа седмично, имат кръвно налягане с около 15 процента по-високо от останалите, сочат резултатите от наблюдения на учени от Университета на Калифорния в Ървайн. Тези, които залягат зад бюрото над 51 часа за седмица, увеличават риска от хипертония с над 17 на 100.

“Дългият работен ден не дава възможност на човек да се храни правилно и да води физически активен живот”, твърди проф. Хаю Янг и съветва: “Научете се да казвате „Край!” на задачите в службата, когато работният ден е завършил”. 

Правете кратки разходки
40 минути разходка дневно понижава кръвното с 5 процента, но същият ефект ще постигнете и ако разходките са много, но кратки, показват резултатите от изследване, проведено в Университета на Индиана в Блумингтън. Според наблюденията на специалистите повечето по-кратки разходки дават възможност на кръвоносните съдове да почиват по-често и по този начин да запазват своята здравина и еластичност.

Хапвайте зарзават
Ако увеличите употребата на продукти, съдържащи повече фибри – независимо дали разтворими или не, кръвното ви налягане ще спадне с 3 до 7 единици, показват резултатите от изследване в Център по хранене в Белтсвил. “Пълнозърнестите храни като кафявият ориз и белият хляб са добър източник на фибри, но също толкова фибри има и в много плодове и зеленчуци”, твърдят специалистите.