Планът "Орешарски": Борба с крадците вкъщи връща доверието в държавата

Най-доброто от печата

21-05-2013, 05:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Обещават блиц парламентарен контрол върху МС

Три групи програмни намерения, но не цялостна програма за управление изложи Пламен Орешарски пред Националния съвет на БСП вчера. Червеният пленум гласува подкрепа за кандидатурата му за премиер, ако мандатът за съставяне на кабинет стигне до БСП.

"Представям ви програмни намерения, които представляват мерки за стабилизиране на финансово-икономическото състояние на държавата", заяви Орешарски. Намеренията са базирани на предизборната програма на социалистите, като са включени и предложения, които били получени на срещи с избиратели по време на кампанията, обясни кандидатът за премиер.

Програмните намерения са разделени на три периода - неотложни, които трябва да бъдат изпълнени до края на 2013 г., краткосрочни, които би трябвало да бъдат финансирани от бюджета за догодина, и средносрочни, които ще бъдат изпълнени при пълен мандат до 2017 г.

Неотложен приоритет ще бъде борбата с битовата престъпност като кражби и обири, каза Орешарски. Според него само така може да се възстанови вярата на българите в държавността. "В последните години битовата престъпност нарасна с пъти", аргументира се Орешарски. Той обмисля и административна реформа. Тя нямало да е насочена към съкръщаване на администрацията, а към минимизиране на пречките пред бизнеса.
Като ключова за икономиката кандидат-премиерът обяви координиращата и регулираща роля на държавата. Той имал цял набор от мерки как държавата да регулира икономиката.

Пред пленума обаче той наблегна главно на укрепването на селското стопанство. Според него този сектор може да бъде източник на растеж, но да осигури и работни места. Така пък щял и да се смекчи ефектът от растящата безработица, която достигнала 13,8%. Намеренията на Орешарски включват отпускане на евросубсидия от 1500 евро за стопанства до 10 дка, ограничаване на агросубсидиите до 300 000 евро и субсидиране на зеленчукопроизводство и животновъдство.

В плана е заложено и орязване на достъпа на офшорки до държавни и общински поръчки.

Кандидатът-премиерът не спомена разкриването на 250 хил. нови работни места, което бе ангажимент от предизборната кампания. Сред намеренията му изпъква държавното финансиране за програми, осигуряващи първа работа на завършващи висше образование и възстановяване на професионалните училища.

Без конкретни измерения останаха и намеренията в областта на доходите на българите. Единствено се ангажира, че ще бъде върнато швейцарското правило при пенсиите, което позволява автоматичното им вдигане в зависимост от инфлацията.

Като неотложна мярка Орешарски открои цените на електроенергията и се зарече да попречи на ново поскъпване на тока до края на годината. Освен това  щяло да има две тарифи за тока - евтина за пестящите и по-скъпа за харчещите много енергия домакинства. Освен това да се създадат условия за износ на електроенергия, за да се осигури работа на мощностите на АЕЦ "Козлодуй" и въглищните тецове.

Сред неотложните мерки на Орешарски е и увеличаване на 310 лв. на еднократната помощ за първокласниците, които ще тръгнат на училище наесен, а за бизнеса обеща "светкавичен отказ от практиката приходните агенции да се използват за силов натиск върху данъкоплатците", както и намаляване на таксите, особено за новооткритите фирми.

В третата част на неотложните мерки, озаглавена "За държавността", Орешарски обеща публично оповестяване на истината за финансовото състояние на страната, нов модел на взаимодействие между парламента и правителството чрез редовни отчети на Министерския съвет и задължително участие на членовете на кабинета в работата на парламентарни те комисии.

Планът "Орешарски" бе одобрен с пълно мнозинство от 122-мата членове на пленума.

В дискусията били лансирани и много нови предложения. Димчо Михалевски поискал "икономизация на външната политика" - да се възложи на дипломатическите ни мисии по света по-активно да търсят партньори и пазари, да станат посредници на бизнеса.

Атанас Папаризов пък предложил да се предоговорят условията с американците за "Мариците", за да се премахне преференциалното изкупуване по високи цени. Той дал за пример как в Полша и Унгария променили договорите, а унгарците дори ни предложили съдействие и ние да направим това.

Румен Петков поискал в плана "Орешарски" да се включи АЕЦ "Белене", а Красимир Мирев - пълна ревизия на общините. Държавата да вземе нов вътрешен облигационен заем, за да осигури средства за разплащане с бизнеса и за спешните социални действия, предложил пък Драгомир Стойнев.

Да се разпише конкретен мандат с кои партии БСП ще преговаря за кабинет, казал Георги Първанов. Той настоял да има 5 конкретни послания и да се определи за кои червени идеи ще се правят отстъпки и за кои не.

"Загубихме изборите и не можем да говорим за морална победа. Резултатът е удовлетворителен, но говоренето за победа накърнява самочувствието ни", продължил той. Той обяснил, че големият победител бил Волен Сидеров, който "взел джакпота".

Първанов обявил, че вярва на Орешарски, но в кабинета не трябва да има самоцелно участие само на експерти, не трябвало да се забравя БСП. Той обяснил, че без коалиция правителството няма да е стабилно. "Тройна коалиция е по-добра от тайна", обяснил Първанов. Поставил две задачи пред новия кабинет: истината за управлението на ГЕРБ и постигане на национално съгласие по важните теми.

Неотложно за джоба на хората:

- Промяна в ценообразуването на електрическата енергия. Създаване на две тарифи в зависимост от консумацията - по-ниска цена при по-малко потребление

- Спиране на ново увеличение на цената на тока
- Промяна на правилата за отпускане на енергийни помощи с цел повече хора да имат достъп до помощ
- Проверка на ценообразуването на лекарствата и търсене на начини за тяхното поевтиняване
- Увеличение на еднократната помощ за първолак от 150 лв. на 310 лв.
- Разширение на активните мерки, които предприема държавата на пазара на труда с цел намаляване на безработицата.

Бързи мерки за подпомагане на фирмите:

- Прекратяване на практиката НАП и митниците да бъдат използвани като инструмент за притискане на бизнеса

- Премахване на глобите при установяване на формални нарушения при фирмите и замяна с предписания
- Намаляване на таксите за стартиращ бизнес
- Бързо плащане от страна на държавата към бизнеса и график за издължаване на просрочени вземания
- Предоставяне на избор на данъкоплатеца какви задължения да погасява първо по единната приходна сметка
- Борба с контрабандата и преустановяване на измамите с вътрешнообщностните доставки
- Стабилност в цената на енергията.

За държавата и нейното възстановяване:

- Незабавни мерки за ограничаване на битовата престъпност

- Създаване на независим надзорен орган, който да контролира работата със специални разузнавателни средства
- Установяване на действителното финансово и икономическо състояние на държавата, ревизия на наследството на ГЕРБ и на служебното правителство
- Правителството редовно да се отчита пред Народното събрание за изпълнението на своята програма
- Активно участие на министрите в заседанията на парламента и нов тип парламентарен контрол
- Спешно обсъждане и актуализиране на проекта за Споразумение за партньорство с ЕС за 2014-2020 г. с участие на неправителствения сектор.

Кандидатите за министри били в повече:

Трудностите на Пламен Орешарски да състави правителство не били в липсата на кандидати, а в прекалено големия им брой. Това сподели вчера той преди началото на пленума на БСП.

"Имената са в повече, отколкото ми е необходимо", заяви Орешарски. По думите му обаче той винаги имал готовност да предложи състав на Министерския съвет, а предложенията му щели да бъдат за министри експерти.

Правителството на Орешарски ще се отчита редовно на Народното събрание, обясни той пред пленума на БСП. Програмата на кабинета му щяла да бъда разработена по месеци, за да се следи изпълнението и да може депутатите да контролират работата на министрите.

Той обеща и членовете на правителството му редовно да присъстват в залата на парламента, когато се обсъждат законопроекти от тяхната компетентност. Орешарски говори и за блиц парламентарен контрол върху МС.